Un oficial de la Kiev spune că mii de trupe ucrainene iau parte la o incursiune care vizează destabilizarea Rusiei, arătându-i slăbiciunile, a declarat pentru AFP un înalt oficial ucrainean, când atacul a intrat în a șasea zi.
Un oficial de la Kiev spune că suntem în ofensivă. Scopul este de a întinde pozițiile inamicului, de a provoca pierderi maxime și de a destabiliza situația din Rusia, deoarece nu sunt în măsură să-și protejeze propria frontieră”, a declarat oficialul de securitate, sub rezerva anonimatului.
Armata rusă a declarat că aproximativ 1.000 de soldați ucraineni au fost dislocați în incursiunea transfrontalieră care a început marți și a părut să prindă Kremlinul cu garda jos, permițând forțelor ucrainene să pătrundă în liniile defensive rusești.
Întrebat dacă cifra de 1.000 este corectă, oficialul a spus: „Este mult mai mult… Mii”.
După zile de tăcere oficială, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut pentru prima dată ofensiva în discursul său de sâmbătă noaptea, spunând că Kievul „împinge războiul pe teritoriul agresorului”.
Creșterea moralului pentru Ucraina
Operațiunea „ne-a ridicat foarte mult moralul, moralul armatei, statului și societății ucrainene”, a spus oficialul ucrainean, vorbind sâmbătă seara, după săptămâni de progrese ale Rusiei în estul Ucrainei.
„Această operațiune a arătat că putem merge la ofensivă, putem merge înainte. Se pare că rușii au probleme cu coordonarea și pregătirea pentru acțiune”, a spus oficialul.
Dar el a recunoscut că până acum a avut un efect redus asupra luptei din est.
”Situația este practic neschimbată. Presiunea lor în est continuă, nu retrag trupele din zonă”, a spus el, adăugând doar că ”intensitatea atacurilor rusești a scăzut puțin”.
Oficialul a spus că trupele ucrainene vor respecta dreptul internațional umanitar în timp ce se află pe teritoriul Rusiei și nu intenționează să anexeze zonele pe care le dețin în prezent.
„Nu există nicio idee de anexare… Operăm în strictă conformitate cu dreptul internațional”, a spus el, declarațiile sale contrastând cu presupusele încălcări ale trupelor ruse în teritoriul ocupat.
Întrebat dacă capturarea centralei nucleare Kursk din apropierea graniței este un scop, el a spus: „Vom vedea cum se va dezvolta operațiunea Kursk”.
”Nu vom cauza probleme pentru securitatea nucleară. Acest lucru îl putem garanta”, a spus el.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut ambelor părți „să exercite o reținere maximă pentru a evita un accident nuclear cu potențialul de consecințe radiologice grave”.
Partenerii occidentali implicați „indirect”
Casa Albă a declarat miercuri că va contacta Ucraina pentru a afla mai multe despre „obiectivele” incursiunii.
Întrebat dacă partenerii occidentali au fost ținuți în întuneric cu privire la ofensiva Ucrainei, oficialul a spus că acest lucru este „incorect”.
„Judecând după cât de activ sunt folosite armele occidentale, partenerii noștri occidentali au jucat un rol indirect în planificare”, a spus el.
Oficialul a spus că se așteaptă ca Rusia să reușească „în cele din urmă” să oprească forțele ucrainene din Kursk și să riposteze cu un atac cu rachete la scară largă, inclusiv „contra centrelor decizionale” din Ucraina.
Au existat deja un bombardament mai intens asupra regiunii Sumî a Ucrainei, care se află peste graniță de Kursk.
Iar un atac cu rachetă peste noapte în apropierea capitalei ucrainene Kiev a ucis un bărbat și fiul său în vârstă de patru ani, au declarat serviciile de urgență.