În această toamnă vom avea parte de un nou val de scumpiri. În această situație, multe din produsele pe care eram obișnuiți să le cumpărăm vor deveni un lux.
Noi scumpiri la produsele de bază. Noile majorări preconizate în această toamnă, sunt în principal la uleiul de floarea-soarelui, lactate și carne.
Datorită secetei cu care ne-am confruntat în această vară, specialiștii declară că recolta de floarea-soarelui este la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani. Acest fapt duce la creșteri de preț.
Un alt aliment, care va avea o creștere semnificativă de preț, va fi carnea de porc. Aceasta ar putea înregistra o creștere de până la 5% în lunile următoare, informează Realitatea.net.
Kilogramul de pulpă de porc se va scumpi de la 24 de lei la 27 de lei, în timp ce pieptul de pui va ajunge de la 29 de lei la 32 de lei pe kilogram.
Mâncarea va fi mai scumpă
Seceta severă din vara aceasta va avea impact abia acum în bugetul românilor, cu adevărat. Cu toate că autoritățile anunță posibilitatea plafonării prețurilor pentru anumite produse, experții prevăd o serie de scumpiri.
Declarațiile unei pensionare ne pun pe gânduri având în vedere că au avut majorate veniturile odată cu luna septembrie.
„Un trai mult mai greu. E adevarat ca au crescut si pensiile, asa cum au crescut, la cineva mai mult, la cineva mai putin, dar ne asteptam si la o scumpire si o sa fie foarte greu, scumpirea din nou a alimentelor… Va fi greu pentru traiul de zi cu zi”, a declarat pensionara.
Scumpiri pe bandă rulantă
Este foarte posibil ca prețurile la brânză, ouă, lapte și ulei să crească și ele.
„De la o saptamana la alta sunt alte preturi. Am vazut si 50 si ceva de lei kilogramul de parizer, am vazut 80 si ceva de lei un kilogram de crenvursti”, a afirmat un cumpărător.
De remarcat este faptul că în prima jumătate a acestuia an, datorită secetei, țara noastră a importat alimente în valoare de cinci miliarde de euro.