Scumpiri la alimente. Produsele care vor înregistra cele mai mari creșteri de prețuri
Social

Un nou val de scumpiri la alimente. Produsele care vor înregistra cele mai mari creșteri de prețuri

Luna decembrie vine cu un vou val de scumpiri la alimente. Multe dintre produsele de bază au devenit însă unele de lux. Se anunță creșteri mari de prețuri la ulei, carne de porc, dar și la lactate.

Perioada sărbătorilor vine cu un nou val de scumpiri penru români. Prețurile la produsele de bază, dar și la cele căutate în această perioadă a anului cresc din nou, în medie cu cel puțin 15%. Dacă în luna aprilie un coș minim de cumpărături costa 150 de lei, acum românii vor scoate din buzunare cel puțin 200 de lei pentru aceleași produse.

Uleiul este unul dintre produsele de bază care a înregistrat cele mai mari scumpiri în acest an. Dacă în luna martie un litru de ulei costa în medie 5 lei, acum prețul a anuns la 12-13 lei. Va fi și mai mare în perioada următoare, deoarece uleiul de va scumpi din nou. O stilă de un litru va ajunge să coste 15 lei.

Și ouăle s-au scumpit foarte mult. Prețul aproape s-a dublat în ultimele șase luni. Dacă în primăvară un ou costa 60-70 de bani, acum prețul este de 1,2 lei. Scumpiri mari s-au înregistrat și la alte alimente de bază. Orezul a ajuns să coste minim 9 lei per kilogram, mălaiul 8 lei, iar făina 6,5 lei.

Produse de lux

Produsele lactate sunt și ele în topul scumpirilor, iar prețurile vor mai crește în această lună cu 10-15%. Untul a ajuns produs de lux, iar un pachet de 200 grame costă minim 15 lei. Sunt însă și sortimente al căror preț este de peste 20 de lei. Un litru de smântână a ajuns să coste între 15 și 25 de lei.

Laptele va ajunge ușor, dar sigur la 8 lei pe litru. Brânza costă deja mai mult decât carnea. Un kilogram de caș se vinde în piețe cu 27-30 de lei kilogramul, iar telemeaua ajunge și la 40-45 de lei per kilogram. Brânza de burduf și cașcavalul au depășit pragul de 50 de lei per kilogram.

Carne mult mai scumpă

Carnea de porc se va scumpi și ea în perioada sărbătorilor. Un kilogram de pulpă sau spată de porc va costa minim 30 de lei kilogramul. Ceafa va costa în jur de 40 de lei kilogramul, iar mușchiulețul de porc va avea un preț de peste 50 de lei kilogramul. Pe termen lung este mai ieftin să cumpărați un porc întreg sau o carcasă. La viu porcul se vinde cu 10 lei kilogramul. În cazul carcaselor prețul este de 15 lei per kilogram, potrivit antena3.ro.

blank
blank