Un nou raport în care România se află în fruntea clasamentului. Totuşi, nu este un motiv de mândrie, pentru că vorbim despre topul celor mai săraci locuitori din Uniunea Europeană. Peste 1,5 milioane de români trăiesc cu mai puţin de 15 lei pe zi.

Un nou raport în care România se află în fruntea clasamentului.Peste 1,5 milioane dintre români trăiesc cu mai puţin de trei euro pe zi, asta însemnând sub 15 lei. Aceştia sunt consideraţi a fi cei mai săraci dintre europeni, se arată într-un raport publicat de Monitorul Social.

Lunar, aceste persoane au venituri mai mici de 400 de lei. 373 de lei de persoană, mai exact. Îngrijorător este faptul că vorbim despre oameni care muncesc, dar, şi aşa, trăiesc cu mult sub limita traiului decent. Oficial, numărul românilor consideraţi săraci trece de 5 milioane de persoane. În România sunt în jur de şase milioane de angajaţi, iar peste două milioane dintre ei sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Asta înseamnă 1.200 de lei net, lunar.

Citeste si...
Avertisment: 3% dintre români suferă de boli inflamatorii reumatice

Cea mai ridicată incidenţă a sărăciei e în rândul celor cu vârsta de sub 18 ani, peste o treime dintre aceştia s-au aflat sub pragul de sărăcie, mult peste nivelurile corespunzătoare adulţilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Ce mai arată datele raportului

Populaţia vârstnică (65 ani şi peste) este afectată într-o măsură mai redusă de sărăcie (aproape 1 din 5 dintre aceştia), nivelul ratei fiind inferior mediei pe ansamblul populaţiei.

Aproape un şomer din doi este sărac, bărbaţii având o situaţie mai grea, comparativ cu femeile aflate în şomaj (de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei).

Sărăcia este inegal distribuită în ţară. Cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (36,1%), Sud-Vest Oltenia (34,2%) şi Sud-Est (31,2%), iar cea mai mică în Bucureşti-Ilfov (10,2%).