Electorata revine în atenţia Guvernului

  rata_04

Ministrul bugetului, Liviu Voinea, vrea ca de la 1 iulie să introducă o măsură fiscală prin care să-i ajute pe românii cu venituri mici şi cu datorii la bănci, în aşa fel încât aceştia să nu mai plătească nici un leu din datorie timp de cel mult doi ani.

Practic, ideea Guvernului se adresează persoanelor cu venituri sub salariul mediu de 1.600 de lei şi care au dificultăţi la plata creditelor la bancă, dar nu au întârzieri mai mari de 90 de zile. În această situaţie, potrivit autorităţilor, s-ar afla cam un milion de români care se califică pentru această scutire.

“Măsura numită greşit, după părerea mea, electorală este una de restructurare a datoriei pentru bun-platnici care au venituri sub medie. Probabil va intra în vigoare de la 1 iulie. Colega mea, doamna Petrescu, lucrează la forma finală a acestei ordonanţe, care va fi în perioada următoare în dezbatere publică şi apoi pe masa Guvernului”, a declarat Liviu Voinea.

Propunerea e criticată de majoritatea economiştilor, pe motiv că nu-i va ajuta, de fapt, pe beneficiarii care oricum vor plăti banii restanţi şi se vor îndatora cu încă doi ani faţă de perioada iniţială. Mai mult, ei spun că măsura e discriminatorie faţă de ceilalţi români cu credite la bănci şi care plătesc lunar datoria.