Un milion de chinezi, vaccinați anți-COVID cu un vaccin experimental
Featured, International

Un milion de chinezi, vaccinați anți-COVID cu un vaccin experimental

Aproape un milion de persoane au primit un vaccin experimental împotriva coronavirusului, susține gigantul farmaceutic chinez Sinopharm, potrivit căruia nicio persoană vaccinată nu a raportat ulterior infecția.

Vaccinul face parte dintr-un program de utilizare de urgență autorizat de Beijing, a declarat Liu Jingzhen, președintele Sinopharm, pe platforma chineză de socializare WeChat, scrie CNN.

“L-am folosit pe aproape un milion de persoane, în regim de urgență. Nu am primit rapoarte de reacții adverse grave și doar câteva au unele simptome ușoare”, a spus Liu.

Liu a spus că vaccinul a fost administrat lucrătorilor din construcții, diplomaților și studenților chinezi care au plecat în peste 150 de țări din întreaga lume în timpul pandemiei – și niciunul dintre ei nu a raportat o infecție.

“De exemplu, o companie transnațională are 99 de angajați într-unul dintre birourile sale de peste mări, dintre care 81 au fost vaccinați. Ulterior, a izbucnit un focar într-un birou, 10 din cele 18 persoane care nu au fost vaccinate au fost infectate, dar niciuna dintre cele vaccinate nu a fost infectată”, a spus el.

Separat, Sinopharm a efectuat studii clinice de fază 3 care au implicat aproape 60.000 de persoane în 10 țări – inclusiv Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt, Iordania, Peru și Argentina.

Sinopharm are două produse candidate la un vaccin împotriva Covid-19 și nu este clar la care s-a referit Liu.

Vaccinuri oferite la liber populației din China

Beijingul a acordat de câteva luni aprobarea companiilor pentru vaccinări urgente cu medicamente experimentale.

În iunie, compania chineză CanSino Biologics a anunțat că i s-a acordat o autorizație specială pentru administrarea vaccinului său experimental către Armata Populară de Eliberare.

Din iulie, producătorii chinezi de medicamente administrează vaccinuri experimentale persoanelor care lucrează în profesii „cu risc ridicat” în cadrul programului de utilizare de urgență, care permite candidaților la vaccin să fie utilizați la o scară limitată înainte ca siguranța și eficacitatea lor să fie dovedite pe deplin prin studii clinice.

Vaccinurile experimentale împotriva coronavirusului ar fi fost chiar oferite populației în regiuni din China, determinând oameni din toată țara să se agite pentru a pune mâna pe o doză.

Anunțul companiei chineze Sinopharm vine după ce Pfizer a anunțat miercuri rezultatele studiilor sale de vaccin coronavirus de fază 3, despre care a spus că este 95% eficient în prevenirea infecțiilor – chiar și la adulții în vârstă – și nu a cauzat probleme serioase de siguranță.

Cu o zi mai devreme, Moderna a anunțat că vaccinul său împotriva coronavirusului are o eficiență de 94,5%.


blank