Asistăm la o intensificare a fenomenelor extreme – și caniculă extremă dar și furtuni severe – spune expertul meteorolog Bogdan Antonescu. Mai mult decât atât, numărul de ore din timpul anului cu stres termic generat de căldură a crescut foarte mult în ultimele decenii – „în momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural”, a spus Bogdan Antonescu.

„Pe de-o parte, Administrația Națională de Meteorologie comunică mult mai eficient în ceea ce privește furtunile severe, discomfortul temperaturi dar, pe de altă parte, asistăm și la o intensificare a acestor fenomene. O să vă dau un exemplu doar legat de discomfortul temperaturi – de curând am realizat un studiu cu colegii mei de la departamentul în care lucrez și ne-am uitat să vedem ce s-a schimbat în ce privește stresul la care este supus organismul uman, stresul termic, care poate să fie la căldură sau poate să fie la frig.

Ne-am uitat în special la stresul temperaturi de căldură. Deci, valurile acestea, discomfortul termic pe care îl simțim acum în București. Ce-am văzut, începând din 1979 până în 2019, este că numărul de ore de-a lungul anului, cu stres al temperaturi crescut foarte mult. În special în București, uitându-ne la toate orașele mari din Europa. Și nu numai că acest stres termic a crescut ca număr de ore, dar aceste ore tind să fie una după alta.

Ce înseamnă stresul termic – sunt o serie de indici care țin de fiziologia organismului și de condițiile meteorologice și toți acești factori sunt îmbinați sau combinați într-un singur indice care e, de fapt, o valoare a temperaturii dar care nu are o semnificație, să vă dau un exemplu – 35 de grade pentru acest indice nu înseamnă că sunt 35 de grade afară ci ceea ce resimte organismul. În momentul în care avem stres de temperatură pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru temperaturi. Și atunci este supus unui stres termic la care, uneori, nu poate face față”, a spus expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu.