De peste o lună de zile, un judecător ucrainean, Nicolai Ceauș, este căutat fără succes, în mai multe țări, după ce a dispărut în Republica Moldova, unde solicitase azil politic.

Un judecător ucrainean, răpit în Republica Moldova

Un Judecător ucrainean Nicolai Ceauș a fost văzut ultima oară în public la data de 3 aprilie 2021 în centrul orașului Chișinău, capitala Republicii Moldova, de unde se pare că a fost răpit. Judecătorul este cetățean ucrainean și nu este clar dacă el deținea, în plus, și alte cetățenii – de exemplu a Republicii Moldova sau a României. Ucraina se referă la el sub numele Mykola Ceaus, Republica Moldova îl numește Nicolai (Nicolae) Ceauș, iar media de limbă rusă îl numește Nikolai Chaus.

În Ucraina, presa îl acuză pe acest judecător de corupție, pe motiv că, în anul 2016, în timp ce judeca procesul unui traficant de droguri, el ar fi primit o mită de 150.000 de dolari.

Pentru această faptă, magistratul ar fi trebuit cercetat în Ucraina, dar până să înceapă ancheta el a ajuns, într-un mod neelucidat, în Republica Moldova. Apoi, la data de 1 martie 2017, Ceauș a fost reţinut oficial la Chişinău, după ce se prezentase de bună voie la o secție de poliție.

La Poliția din Chișinău, judecătorul ucrainean a spus că a intrat ilegal în Republica Moldova. Evident, aceasta a fost calea prin care magistratul a vrut să obțină protecția organelor de stat din Republica Moldova, care au fost obligate să intervină. Judecătorul a fost plasat inițial în arest la domiciliu, într-un apartament din Chișinău.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni fie că sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități”

Maia Sandu,

Președintele Republicii Moldova

La data de 15 martie 2021, Curțea Supremă de Justiție de la Chișinău a respins solicitarea de azil politic formulată de Ceauș. El ar fi urmat să fie predat de Republica Moldova către Ucraina, care îi ceruse extrădarea. Dar la data de 3 aprilie 2021, avocatul lui Ceauș a anunțat că clientul său a fost răpit din centrul orașului Chișinău.

“Au fost cereri ca eu să acord azil politic. Nu am acordat nici lui Ceaus din Ucraina nici lui Rizea din România. Cei care fug în țara lor de justiție nu au ce căuta în Republica Moldova”

Igor Dodon,

Fost președinte al Republicii Moldova

Despre cazul judecătorului Ceauș, venit din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au fost permanent informate în ultimii ani, mergând până la cel mai înalt nivel – cel de șef de stat.

La începutul anului 2021, cazul judecătorului Ceauș ar fi fost discutat direct chiar între președinții Republicii Moldova și Ucrainei, Maia Sandu și Volodimir Zelenski, cu prilejul primei vizite externe, în calitate de șef de stat, la Kiev, a Maiei Sandu.

Dar înainte să se reglementeze o eventuală extrădare, așa cum cerea Ucraina, a intervenit dispariția din Republica Moldova a lui Nicolae Ceauș, la data de 3 aprilie 2021, care este ciudată din foarte multe motive. El era un om cu experiență în ceea ce privește lumea interlopă, era o persoană foarte cunoscută și se presupune că era monitorizat de instituțiile de stat ale Republicii Moldova.

Există speculații în mass-media care afirmă că magistratul ar fi fost ridicat de pe stradă și transportat, împotriva voinței sale, în afara Republicii Moldova. O asemenea acțiune se putea realiza prin complicitatea unor agenți ai serviciilor de informații ale Republicii Moldova și ale Ucrainei. Până acum, serviciile din Ucraina au refuzat să comenteze răpirea din 3 aprilie 2021.

La rândul lui, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a respins orice legătură cu dispariția, din Chișinău, a lui Nicolai Ceauș.

În Parlamentul de la Chișinău s-a constituit chiar o comisie parlamentară de anchetă, care are un termen de 60 de zile ca să investigheze dispariția magistratului ucrainean.

Pe de altă parte, fostul președinte Igor Dodon a susținut că “din ce cunosc eu și am văzut în investigații jurnalistice, sunt implicate serviciile secrete din Ucraina. Aceste servicii pot să colaboreze doar cu serviciile din Moldova, nu cu poliția, așa cum încearcă să spună unii de la PAS. Aștept cu nerăbdare ce va spune comisia parlamentară și să spună dacă a fost sau nu SIS implicat și de ce Maia Sandu nu a chemat ambasadorul Ucrainei să întrebe”.