Featured, International

Un grup secret de miliardari a pornit ofensiva împotriva coronavirus

”Învațând din lecțiile Planului Marshall și ale Proiectului Manhattan, SUA sunt obligate să susțină un efort important în trei domenii. Primul, să sporească rezistența globală la bolile infecțioase (…) Al doilea, să vindece rănile economiei mondiale (…) Al treilea, să mențină principiile ordinii mondiale liberale”, scria Henry Kissinger in paginile The Wall Street Journal, la inceputul acestei luni. La scurt timp, senatorul american Ed Markey a făcut și el apel pentru o abordare de tip ”Proiectul Manhattan” pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Un grup secret de miliardari a pornit ofensiva împotriva coronavirus

Luni, 27 aprilie, The Wall Streeat Journal a publicat o amplă investigație despre ”un grup secret de oameni de știință și miliardari care fac lobby pe lângă administrația Trump pentru un răspuns împotriva coronavirus covid-19”. Nu este vorba despre o replică fidelă a proiectului ce a dus la construirea bombei atomice, câtă vreme avem de-a face cu o inițiativă privată finanțată de o rețea mică de mari miliardari care acționează prin intermediul contactelor pe care le au în cadrul guvernului SUA.

”Acești oameni de știință și susținătorii lor își descriu reteaua ca pe un Proiect Mahattan în perioada carantinei, o replică a grupului de oameni de știință care au ajutat la dezvoltarea bombei atomice. De această dată, oamenii de știință își pun la bătaie creierul și banii pentru a selecta unele dintre ideile neortodoxe pe care le adună din toată lumea. Își spun ”Oamenii de știință împotriva coronavirus covid-19”, iar printre ei se află biochimiști, un imunolog, un neurobiolog, un cronobiolog, un oncolog, un gastroenterolog, un epidemiolog și un specialist în fizică nucleară. Biologul Michael Rosbash, laureat al Nobelului din 2017, a spus că, dintre toți membrii grupului, el este cel mai puțin calificat pentru sarcina stabilită”, scrie The Wall Street Journal. Sunt cercetători care lucrează la univeersitățile din California, la Harvard, MIT și pentru companii farmaceutice precum Merck.

Grupul ce a acționat în secret până acum este condus de Tom Cahill, un medic devenit afacerist. Este un grup al elitelor, care face legătura între industria farmaceutică și membrii administrației Trump și își mai propune să treacă în revistă cele mai puțin ortodoxe propuneri de combatere a virusului care sunt vehiculate acum în lume.

Recomandările și ideile vehiculate de acest grup au avut deja influență asupra decziiilor luate de Agenția americană pentru alimente și medicamente și de Departamentul pentru Afacerile Veteranilor din SUA. The Wall Street Journal scrie că acest grup are influență asupra unuia dintre consilierii vicepreședintelui Mike Pence, Nick Ayers.

Printre miliardarii care susțin această inițiativă se numără Peter Thiel (fondatorul PayPal și unul dintre primii mari investitori care l-au susținut pe Mark Zuckerberg la lansarea Facebook), Jim Palotta, Brian Seth, Steve Pagliuca (coproprietar, alături de Thiel, al echipei de baschet Boston Celtics).

WSJ arată cum lucrează acest grup. ”Steve Pagliuca, coproprietarul Boston Celtics și copreședinte la Bain Capital, și unul dintre investitorii lui Tom Cahill au trimis o versiune a raportului confidențial al grupului lui David Solomon, chief executive la Goldman Sachs. Domnul Solomon a trimis raportul la secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin (un fost bancher la Goldman Sachs – n.red.)”.

The Wall Street Journal a intrat în posesia unei versiuni a acestui raport. O parte din activitatea acestui grup a constat în trierea unor lucrări științifice legate de criza pandemiei. Au încercat să separe ideile promițătoare de cele mai dubioase. S-au adunat apoi într-o videoconferință pentru a dezbate, ”ca niște adolescenti”, după cum spune biologul Rosbash pentru WSJ.

Iată câteva dintre ideile din raportul acestui grup, care a ajuns la administrația SUA prin intermediul Goldman Sachs și al relatiilor deținute de miliardarii amintiți în cadrul guvernului.

Experimentarea unor tratamente prin doze mari de medicamente folosite împotriva Ebola
Sugestia de a redenumi virusul actual drept ”SARS-2”, după cel care a produs epidemia din 2003, astfel încât oamenii să facă conexiunea între actuala pandemie și un virus care a provocat multe decese. ”Numele sună mai înspăimântător și i-ar putea face pe mulți oameni să poarte măști”.
Echipa de cercetători nu este de acord cu acțiunile actuale de a înmulți testatarea cu antigeni și de a emite ”pașapoarte de imunitate” pentru cei care au avut boala.
Echipa a propus reducerea protocoalelor în vigoare pentru introducerea unor tratamente noi.
Ar trebui introdus un test de saliva ultrarapid, astfel încât angajatorii să se asigure că oamenii care vin la serviciu în fiecare zi sunt sănătoși.
Sunt necesare aplicații pentru smartphone care să ajute la urmărirea persoanelor ce prezintă simptome.
Echipa ”secretă” încearcă să elaboreze planuri pe terme scurt și lung pentru reluarea activității economice în fiecare stat american și la nivel federal.