Un fost polițist din Cluj a fost declarat nevinovat la 14 ani după ce și-a ispăsit pedeapsa cu închisoare pentru trafic de droguri. Bărbatul a stat după gratii patru ani.

Un fost polițist din Cluj a fost declarat nevinovat la 14 ani după ce și-a ispăsit pedeapsa cu închisoare pentru trafic de droguri. Bărbatul a stat după gratii patru ani.

În urma rejudecării unei hotărâri CEDO, Tribunalul București l-a declarat nevinovat pe Ioan Tău, fostul polițist din Cluj care deja a petrecut 4 ani în închisoare pentru fapta de care a fost achitat.

În urmă cu câteva zile, pe 30 iunie 2021, Tribunalul București a dispus achitarea lui Ioan Tău.

În 2003, fostul polițist a fost arestat și a primit în instanță o pedeapsă de 16 ani de închisoare. După recurs, pedeapsa a fost redusă la opt ani de închisoare, Tău fiind eliberat condiționat în 2007, după patru ani.

Considerând că i s-a făcut o nedreptate, fostul polițist a dat în judecată statul român la CEDO și a primit câștig de cauză în 2019. Instanța europeană a hotărât că acesta nu a avut parte de un proces echitabil.

Astfel, fostul polițist a depus o cerere de revizuire a sentinței și cazul lui a fost rejudecat la Tribunalul București, instanță care l-a declarat acum nevinovat.

„Condamnarea reclamantului s-a bazat pe marturiile reprezentantului sub acoperire I.I. In acest sens, Curtea noteaza ca I.I a facut declaratii care il incrimineaza pe reclamant numai la etapa pre-proces. La audierea sa in fata primei instante, s-a referit doar la activitatea infractionala efectuata de ceilalti acuzati. Desi nu a facut nicio declaratie cu privire la implicarea reclamantului in traficul de drogrui, nici judecatorul, nici procurorul nu i-au adresat intrebari suplimentare pentru a clarifica rolul judecat de reclamant in infractiuni. Nu exista nicio dovada la dosar ca a fost audiata din nou in fasa instantei de apel.

In plus, contrar afirmatiilor Guvernului, marturiile martorilor F.D. si I.I. nu au fost sustinute de dovezi concrete. Nici autoritatile de investigare, nici in instantele nu se refereau la medicamente gasite la domiciliul reclamantului, unde se presupunea ca reclamantul si-a desfasurat activitatea ilegala de depozitare si ambalare a drogurilor. In acest sens, Curtea noteaza ca autoritatile interne nu au facut referire la nicio cautare la domiciliul solicitantului”, se arată în hotărârea CEDO.

„Probele nu dovedesc, dincolo de orice îndoială rezonabilă, săvârșirea de către inculpat a infracțiunilor pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată”, se arată în sentința Tribunalului București.