Un epidemiolog român avertizează că urmează o iarnă pandemică
Actualitate, Featured

Un epidemiolog român avertizează că urmează o iarnă pandemică

Un epidemiolog român avertizează! Din noiembrie, ne pregătim de așa-numita iarnă pandemică. Va ține, din punct de vedere epidemiologic, până în aprilie!

Un epidemiolog român avertizează! Ce facem în familie, atâta vreme cât acasă nu purtăm mască? Aflăm recomandările epidemiologilor, la “Ce se întâmplă, doctore?”.

În această perioadă, va crește contagiozitatea virusului SARS-COV-2. Crește din cauza temperaturilor cuprinse între 4 și 10 grade Celsius.

Și din acest motiv, haideți să privim bolile infecțioase cu transmitere respiratorie în ansamblu. O persoană infectat, ori posibil infectată, este suma tuturor contacților pe care i-a avut în ultimele 2 saptamâni. O persoană infectata poate fi oricine din jurul dumneavoastră!

Dintre toate infecțiile respiratorii, cea mai contagioasă este rujeola, pentru care avem însă vaccinul R-O-R. Mai puțin contagios este SARS-COV-2. Dar, pentru că nu avem încă un vaccin, din noiembrie până în aprilie ne aflâm în vârful contagiozității acestui virus.

Conf dr Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: ”Ne apropiem de ceea ce putem numi iarna pandemică. Este acestă iarnă pe care o s-o parcurgem. Ar fi important să ne pregătim mental fiecare dintre noi pentru acest sezon. Am avut discuții cu pacienți care au relatat că s-au întâlnit cu o singură persoană. Dacă ne intâlnim cu o singură persoană ne intâlnim cu toate persoanele cu care acestea s-a întâlnit în ultimele 14 zile, pot să fie zeci ori sute. Dacă una nu a repect regulile, situația se modifică radical.”

Așadar, orice contact cu o persoana fără mască înseamnă riscul acesteia din ultimele 2 saptămâni. De aceea, cele 3 măsuri – masca, distanta, mâini curate sunt obligatorii. De aceea, au fost resticționate aglomerările de oameni. Ce facem în familie?

Conf dr Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: ”Avem această impresie falsă că o persoană care ne e dragă nu ne poate transmite ceva sau dacă noi îndrăgim pe cineva nu îi putem transmite și nu e așa! Pentru a micșosa riscul în viața familială, trebuie să ne asigurăm unii pe alții că ne respectăm sanătatea, uite, eu respect măsurile, respectă-le și tu ca să ne protejem unul pe celălalt. Să ajungem la un consens, să ne respectăm unii pe ceilalți și să putem să avem o viață de familie normală”.

În locuința personala, dacă vine un prieten sau un membru al familiei extinse, asigurați-vă că deschideți geamul înainte și după vizită. Și purtați mască!

Avem și calcule – 10 minute geamul larg deschis, chiar dacă e frig afară. În aceste minute, cantitatea de aer intrată este egala cu cea a volumului camerei. În doar 10 minute, avem aer complet nou în cameră, care dispersează posibilele virusuri protejate de aerosoli.

Conf. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Acești aerosoli invizibili care sunt acolo de câte ori vorbim și nu suntem protejați de masca, strănutăm, tușim, vor persista o perioadă înainte a se depune pe suprafețe”.

De aceea, camerele se aerisesc frecvent, chiar dacă e frig. De aceea, aerisirea este un mijloc de protecție important în aceasta iarnă pandemică.


blank