Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Un drapel al României de 150 metri, desfășurat la Izvoru Mureșului în Harghita.

Un drapel al României măsurând 150 de metri a fost desfășurat pe un munte, la Izvoru Mureșului, de românii de pretudindeni prezenți la Universitatea de Vară și urmează să ajungă în mai multe orașe din țară, după care va fi desfășurat la Chișinău, în cadrul unei ample manifestații.

tricolor_izv_muresului_42539200

Acțiunea a fost organizată de Platforma Civică ‘Acțiunea 2012’ și simbolizează faptul că tinerii de pe ambele maluri ale Prutului își doresc unirea României cu Republica Moldova .

‘Generația noastră vrea o Românie unită, vrea ca cele două state românești care au aceeași istorie, aceleași tradiții, aceeași cultură, aceeași limbă, iată și același tricolor, să se unească. Pornim cu acest steag imens din inima României, de la Izvoru Mureșului. Steagul va ajunge în peste zece orașe din România, după care pe 14 septembrie va fi desfășurat la Chișinău pe bulevardul Ștefan cel Mare. Tinerii din Republica Moldova își doresc unirea cu Patria Mamă și dorim să transmitem un mesaj clar către clasa politică din București și de la Chișinău că trebuie să țină cont de părerea noastră și de acest tricolor care ne aduce împreună’, a declarat președintele executiv al Platformei ‘Acțiunea 2012’, George Simion.

De asemenea, desfășurarea drapelului la Izvoru Mureșului s-a dorit a fi și un gest de încurajare pentru românii de pretutindeni, care au mari probleme în păstrarea identității lor naționale. ‘Este un gest simbolic, prin care arătăm că românii de pe cele două maluri ale Prutului aparțin aceluiași trup, trupul României. Și este și un gest de încurajare pentru românii din jurul granițelor, pentru că au mare nevoie de sprijinul nostru, al românilor din țară, care de multe ori, poate suntem mai apăsați de grijile cotidiene și uităm că dincolo de Dunăre, în Republica Moldova, că dincolo de Nord de Bucovina există români care au soarta mai tristă ca a noastră’, a spus Iulia Modiga de la Platforma ‘Acțiunea 2012’.

De altfel, românii din afara granițelor au participat cu emoție și cu lacrimi în ochi la desfășurarea drapelului tricolor și au spus că îl poartă în inimă mereu.

‘Pentru mine tricolorul este o esență vizuală. Deci identitatea românească, care vizual vine până la inimă, și ne face pe toți oriunde trăim, în Bucovina, Kazahstan, România, Serbia sau Croația, să simțim că suntem români și avem aceeași identitate, este ceva ce ne unește. Tricolorul îl port în suflet, dar și acasă am tricolor. Ba chiar, mai mult, acum în localitatea de unde sunt eu, din Uzdin, am pus tricolorul și pe căminul cultural’, a spus vicepreședintele Comunității Românilor din Serbia, Daniel Magdu.

La rândul său, președintele Partidului Neamului Românesc din Timocul Sârbesc, Predrag Balașevici, a spus că a purta tricolorul este o mândrie, iar românii din Valea Timocului abia acum încep să se obișnuiască cu tricolorul românesc. ‘Tricolorul românesc înseamnă mult pentru românii de peste tot. Românii, în Serbia, nu prea sunt obișnuiți cu tricolorul pentru că nu s-a purtat, nu s-a arborat pe vremuri. Acum noi încercăm să-i obișnuim A fi român e o mândrie, a purta tricolorul este o mândrie, să știm ce suntem și de unde venim’, a afirmat Predrag Balașevici.

Unul dintre membrii delegației românilor din Ucraina, Vasile Tărâțeanu, a spus că întotdeauna i se umple sufletul de mândrie și de bucurie atunci când vede fluturând un steag românesc.

‘E simbolul nostru național și întotdeauna la fluturarea lui mi se umple sufletul de bucurie și de mândrie și îmi revin în minte versurile minunate din cântecul lui Ciprian Porumbescu: ‘Atunci, fraților când va fi să mor/ Să-mi puneți pe mine/ Mândrul nostru tricolor”, a spus Vasile Tărâțeanu.

Drapelul a avut inițial 300 de metri, a fost lucrat timp de o săptămânp de croitoresele din Chișinău și a fost, ulterior, tăiat în două, cele două steaguri de 150 metri lungime și 4.5 metri lățime urmând să fie desfășurate în zece orașe de pe tot teritoriul României. În data de 14 septembrie acestea se vor reuni la Chișinău, într-un ‘steag unit mai mare și mai puternic’ și în 12 octombrie va fi desfășurat și la București, în cadrul unei manifestații prin care se va cere unirea României cu Republica Moldova.

blank