Un deputat
International

Un deputat rus de rang înalt cere o armată profesionistă de șapte milioane de oameni

Un deputat rus de rang înalt, care a fost implicat într-o serie de negocieri după debutul invaziei în Ucraina, a cerut, luni noaptea, o armată profesionistă de șapte milioane de oameni pentru a se asigura că nu este nevoie de grupuri de mercenari pentru securitatea țării, transmite Reuters.

Parlamentarul Leonid Sluțky, care la începutul celor 16 luni de război a luat parte la negocierile de pace cu Ucraina, a declarat că Rusia are nevoie de o armată contractuală de cel puțin șapte milioane de militari și civili, pe lângă actuala armată de recruți.

„.Un deputat rus de rang înalt spune ca rusia nu are nevoie de PMC-uri (companii militare private) și altele asemănătoare”, a declarat Sluțky, liderul Partidului Liberal Democrat, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Există probleme în armata regulată, dar PMC-urile nu le pot rezolva”, a adăugat el.

La sfârșitul anului 2022, Putin a susținut majorarea dimensiunii armatei până la 1,5 milioane de cadre combatante – inclusiv 695.000 de soldați contractuali – de la 1,15 milioane.

Crearea unei armate contractuale de șapte milioane ar necesita o alocare bugetară uriașă. Economia rusă, paralizată de război și de sancțiunile occidentale, s-a contractat cu 2,2% anul trecut și se așteaptă ca anul acesta să se redreseze doar marginal.

Rusia a fost zguduită de revolta eșuată de la sfârșitul săptămânii trecute a lui Evgheni Prigojin și a trupelor sale de mercenari Wagner, care au preluat pentru scurt timp controlul unui comandament militar care conduce campania Moscovei în Ucraina, apoi au început un marș spre Moscova înainte de a renunța la rebeliune.

Președintele Vladimir Putin a ținut luni un discurs sfidător, spunând că a lăsat în mod deliberat să dureze atât de mult timp revolta de o zi pentru a evita vărsarea de sânge. El a spus că luptătorii Wagner pot continua să lupte cu armata rusă, să se întoarcă acasă sau să meargă în Belarus.

Atunci când a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, Putin a presupus că va cuceri Kievul în câteva zile, dar războiul este încă departe de a se fi încheiat, multe dintre slăbiciunile armatei ruse și disputele interne cu privire la modul de a conduce campania ieșind în evidență.

blank