Economic, Featured

Un consilier al guvernatorului BNR susține că impozitarea progresivă nu constituie o soluție pentru economia țarii

Impozitarea progresivă nu este soluţie pentru nicio problemă economică a României, pentru că, pe ruta încetinirii creşterii productivităţii, ar duce la încetinirea creşterii salariilor în sectorul privat, arată într-o postare pe Facebook Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Experienţa din România arată că veniturile bugetare suplimentare obţinute din impozitarea progresivă a salariilor ar fi foarte mici, iar pe termen lung, încetinind creşterea salariilor, ar putea duce chiar la reducerea veniturilor din impozitele pe venitul personal. Se doreşte o soluţie la problemele bugetare?

Atunci ea trebuie căutată pornind de la înţelegerea erorilor care s-au făcut şi de la stoparea celor care sunt în curs de derulare. Aceste erori au constat în creşterea peste puterile bugetului a salariilor şi a pensiilor, concomitent cu reducerea unor impozite”, spune  Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Consilierul guvrnatorului BNR spune că unora dintre creşterile programate şi chiar legiferate nu le-a sosit încă timpul. „Pentru că nu ni le permitem, ca societate, ar trebui stopate. În teoria deciziei există un concept, şi anume „prospective costs”, care spune că unele costuri viitoare pot fi evitate doar dacă se acţionează. Acest concept ne ajută să înţelegem că din moment ce problema bugetară este, în prezent, dată de cheltuielile promise (adică viitoare), atunci trebuie decisă stoparea/amânarea lor. Ştiu că este politic foarte greu să nu mai dai ce ai promis, dar aici intervine decizia grea a politicienilor: se salvează ca partide şi îngroapă o ţară, sau se sacrifică ca partide şi pun interesele ţării mai presus. Problema este şi mai complicată când erorile unor politicieni ajung să fie reparate de adversarii lor politici. În ambele situaţii, soluţia de echilibru politic poate fi un guvern de tehnocraţi, susţinut de toţi politicienii, care să repare greşelile, să pună finanţele publice la loc pe şine şi să plece. Nu e o soluţie uşor de obţinut”, încheie Croitoru.

Aprecierile lui Lucian Croitoru vin în contextul declaraţiilor din spaţiul public generate de Draşos Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane care a avansat ideea că după alegeri vor avea loc reduceri de personal bugetar şi o renunţare la cota unică de impozitare, care ar putea fi înlocuită cu o impozitare progresivă. Declaraţiile lui Anastasiu au fost urmate de reacţii venite din zona politică, din organziaţii economice şi din sindicate.