Un comandant rus ar fi fost executat după ce soldații din unitatea
International

Un comandant rus ar fi fost executat după ce soldații din unitatea sa au dezertat chiar din prima linie a frontului

Un comandant rus ar fi fost executat după ce membrii unității sale au dezertat în masă chiar din prima linie a frontului de război cu Ucraina.

Potrivit Newsweek, care citează publicația rusească independentă de știri The Insider, un comandant rus care a murit ar fi Viktor Sevalnev, un fost condamnat, în vârstă de 43 de ani, care fusese recrutat de grupul de mercenari Wagner pentru războiul lui Vladimir Putin din Ucraina.

The Insider a citat informații obținute de la Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net.

Sevalnev a condus cea de-a 7-a companie de puști motorizate a așa-numitei Republici Populare Lugansk (LPR) – din estul Ucrainei – și a fost internat în spital după ce a suferit răni în luptă.

The Insider afirmă că o conversație înregistrată între Sevalnev și soția sa din noiembrie a dezvăluit faptul că el fusese amenințat că va fi executat pentru că soldații din unitatea sa au dezertat.

„Nu trimiteți oameni aici… vor să omoare pe toată lumea”, a spus el în discuția telefonică cu soția sa Lilia, potrivit raportului.

„Astăzi sunt eu, mâine-i altul și asta-i tot. Suntem doar material de crimă [pentru ei]. Ministerul Apărării execută oameni. Ei știu că suntem [oameni morți] și nu le pasă”, a mai spus el.

Potrivit publicației de știri, în noiembrie, unitatea lui Sevalnev a suferit pierderi grele: unii soldați au fost uciși, iar ceilalți au dezertat.

Soția sa afirmă că i s-a comunicat la 1 decembrie că Sevalnev a murit în regiunea Donbas pe 25 noiembrie, din cauza rănilor de schije și din cauza a unei lovituri puternice la cap.

Cu toate acestea, Osechkin a declarat pentru The Insider că are îndoieli cu privire la versiunea Kremlinului asupra evenimentelor. El a spus că este convins că Sevalnev ar fi putut fi „executat” pentru dezertarea subordonaților săi.

Newsweek nu a putut verifica în mod independent afirmațiile lui Osechkin și a contactat Ministerul de Externe al Rusiei pentru comentarii.

Osechkin a subliniat că, recent, a murit un alt fost condamnat, Evgheni Nuzin, care fusese recrutat în iulie de Grupul Wagner, fondat de aliatul lui Putin, Evgheni Prigozin.

Imaginile cu uciderea sa au fost publicate luna trecută pe Telegram, pe un canal care are legături cu grupul Wagner, Gray Zone. În înregistrare, un bărbat neidentificat îl lovea cu un baros pe Nuzhin, în vârstă de 55 de ani.

Nuzin a acordat o serie de interviuri în Ucraina după ce a fost capturat de forțele ucrainene în septembrie, în care i-a criticat pe oficialii ruși și a spus că dorește să treacă de cealaltă parte.

Fiul său, Ilia, a declarat pentru Gulagu.net, în noiembrie, că familia sa a fost „îngrozită” când a aflat de moartea lui. „Toată familia noastră a plâns la vizionarea videoclipului… A fost ucis ca un animal”, a spus fiul bărbatului de 55 de ani.

Aliatul lui Putin, Evgheni Prigozin, a declarat că filmarea este „o lucrare regizorală excelentă”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „nu este treaba noastră”.

Prigozin a negat informațiile despre uciderea lui Sevalnev, după ce a fost întrebat pe această temă de Gulagu.net.

El a negat, de asemenea, că Sevalnev ar fi fost recrutat de Grupul Wagner.

blank
blank