Un bărbat din Braşov
Actualitate, Featured

Un bărbat din Braşov a fost la un pas de moarte când a iesit să-și plimbe câinele

Un bărbat din Braşov a intrat în șoc hipotermic și risca să își dea ultima suflare pe o bancă din parc, înconjurat de lume care nu putea intui că suferă. Deși, cu siguranță, era obişnuit cu temperaturile care se înregistrează iarna sub Tâmpa, a ieșit din casă îmbrăcat prea subțire. Erau -13 grade afară și… s-ar fi stins în tăcere, dacă prin zonă nu treceau întâmplător și doi oameni pregătiți să intervină în situații-limită: un jandarm și un angajat al Crucii Roșii.

Un Bărbat de 56 de ani a ieşit cu câinele pe malul lacului Noua. A zis că stă puţin şi s-a îmbrăcat subţire. Nu a realizat că-l pândeşte şocul termic: trecerea bruscă de la aproximativ 25 de grade în casă, la -13 grade, afară, adică o diferenţă resimţită de 38 de grade Celsius. S-a aşezat pe o bancă, pentru că i s-a făcut rău. Numai că frigul l-a cuprins şi mai tare şi nu s-a mai putut ridica. Rapid, s-a instalat hipotermia.

Un utilizator al unei platforme civice on-line a descris momentele care au urmat. Cei mai mulți dintre trecătorii aflaţi în zonă n-au remarcat ce se întâmplă cu bărbatul. Șansa lui a fost că un jandarm în timpul liber, care ieșise cu cățelul la plimbare, a intuit că se simte rău.
I-a sărit în ajutor, un angajat al Crucii Roşii, care-şi însoţea familia, la aer curat.

Au urmat clipe dramatice.

Cei doi s-au descheiat la geci, i-au băgat mâinile omului la piepturile lor calde şi au sunat la 112, şi i-au frecţionat spatele, să se mai încălzească. Unul dintre martori i-a dat mănuşile lui la jandarm,ca să poate frecţiona la fel ca celălalt. După 15 minute a sosit ambulanţa.

Omul de 56 de ani a găsit puterea să le spună salvatorilor cum a perceput instalarea hipotermiei: ușor incoerent, a precizat că nu-şi mai simțea mâinile şi picioarele; percepea însă frig acut și greață.

Diana Cimpoeșu, șef UPU-SMURD Iași: „În momentul expunerii la frig, organismul uman are reacţii la nivelul tuturor organelor şi sistemelor. încearcă să se adapteze, dar la un moment dat temperatura scade sub 35 de grade, apar şi modificări de tip ischemie, care pot să fie reversibile în momentul incălzirii. din punct de vedere al sistemului nervos central apare întâi o stare de letargie, mergând mai departe la stare de comă”

Chiar dacă meteorologii spun că în zilele următoare, temperaturile vor fi puţin mai ridicate decât cele obişnuite pentru sfârşitul lui ianuarie, medicii atrag atenţia că suntem totuşi vulnerabili în fata frigului. La orele prânzului, poate fi plăcut. În zori, însă, temperaturile sunt periculoase pentru bătrâni, copii sau bolnavi cronici.

blank