Actualitate

Uluitor! O viitoare mămică jignită incalificabil de un medic. ”Fofoloancă cu puroi”

O viitoare mămică din Focșani, pe nume Raluca Simion a întocmit o listă de cerinţe și a înaintat-o conducerii Spitalului Judeţean. Aceasta dorea ca solicitările să-i fie respectate în timpul naşterii. În urma scrisorii înainteate conducerii viitoarea mămică a primit un răspuns nu tocmai ortodox și plin de jigniri de la un medic rezident gălăţean, Iulian Mihăilă.

Iată scrisoarea cu solicitările femeii.

”1) În timpul travaliului și al nașterii, solicit să fiu însoțită de către soțul meu. În cazul în care în sala de travaliu/naștere mai sunt și alte paciente, doresc să fiu însoțită de o altă persoană desemnată de sex feminin.
2) Solicit ca pe parcursul întregii spitalizări să fiu tratată cu răbdare, calm și respect, iar pe timpul travaliului să mi se vorbească pe un ton cât mai scăzut și liniștit.
3) Solicit ca pe durata spitalizării, în limita locurilor disponibile, să fiu cazată în rezervă.
4) În timpul travaliului solicit ca fătul să fie monitorizat intermitent, astfel încât să am cât mai mare libertate de mișcare și gestionare activă a durerilor din travaliu.
5) În timpul travaliului solicit să mi se permită să mă mișc și să adopt orice poziție consider a fi confortabilă și să consum lichide și alimente dacă voi simți nevoia.
6) În vederea pregătirii pentru naștere, nu doresc să accept proceduri precum rasul pubian sau clisma.
7) Cu excepția situațiilor de urgență, în care se impune altfel, solicit ca travaliul să se desfășoare în ritmul natural, fără intervenții, perfuzii cu calciu sau oxitocină, ruperea membranelor etc.
8) Solicit să fiu informată și să mi se ceară acordul pentru orice intervenție sau procedură urmează a fi aplicată mie sau fătului/nou-născutului.
9) În cazul în care starea mea de sănătate nu permite exprimarea acordului/dezacordului, solicit să i se ceară acordul soțului meu, Simion V., care este la curent cu toate doleanțele mele.
10) Solicit să mi se permită să nasc în ce poziție voi simți mai confortabil.
11) După naștere, solicit ca bebelușul să fie așezat imediat pe pieptul meu și evaluat la fața locului, cu excepția situației în care starea sa de sănătate ar fi în pericol. Proceduri precum măsurarea și cântărirea solicit să fie efectuate ulterior.
12) Solicit ca cordonul ombilical să fie tăiat doar după ce încetează a mai pulsa, iar placenta să fie lăsată să se expulzeze în ritmul propriu, in limita a 30 de minute după naștere.
13) Nu doresc ca bebelușul să fie spălat după naștere, doar șters superficial și nu doresc să i se administreze nici un fel de picături oculare.
14) Solicit inițierea alăptării în prima oră după naștere, daca starea mea și a nou-născutului permite acest lucru.
15) Pe toata durata spitalizării, solicit ca nou-născutul să fie spitalizat cu mine în rezervă și să fie alăptat la cerere, nu după un program prestabilit, fără să i se administreze lapte praf sau alte suplimente, dacă starea mea și a nou-născutului permite acest lucru. În acest sens, mă angajez ca pe durata spitalizării, în rezervă să primesc doar vizita soțului, pentru a minimiza riscul nou-născutului de îmbolnăvire.
16) Dacă nou-născutul se va naște înainte de termen, solicit să se ia in considerare și să se încerce îngrijirea piele-pe-piele, ca metodă de recuperare și îngrijire a acestuia”.

Medicul rezident Iulian Mihăilă a ales să-i răspundă femeii printr-un mesaj postat pe Facebook și a făcut-o într-o manieră deloc ortodoxă.

”Maternitatea ori spitalul nu se află în proprietatea dumitale personală. Dacă vrei ca al tău soţ să fie acolo, alege naşterea acasă. Sau în privat. Ai mofturi, ţi le asumi. Pentru că dacă cumva al tău soţ contaminează cu vreo ceva, vreo ceva, iar tu, ori altă ignorantă din urma ta, vă infectaţi, ori vi se infectează copilaşii cu vreo ceva, urlaţi că e vina spitalului. Cât timp românul nu are noţiunile de bază în înţelegerea şi practicarea igienei, regulile unităţii sanitare sunt mai importante decât decalogul (…)Habar nu ai despre ce vorbeşti. Naşterea naturală împlică dureri. Negestionabile aşa cum bănuieşti tu. Dacă nu te poţi împăca cu ideea asta, mai bine nu mai fă copii (…) Şi da, bea şi mănâncă, să ai ce voma în momentul în care începi să împingi. Pentru că exact asta lipsea, tu vomitând în timp ce naşti. Rasul pubian.. Nu există aşa ceva. Dacă vroiai să fii civilizată, spuneai epilarea inghinală totală. Dar dacă te rupi tu, când naşti aşa natural şi mofturos cum îţi doreşti? Şi când zic te rupi, mă refer la vagin. Că după mintea ta, ar trebui să fii lasată să te rupi, fară dirijare prin epiziotomie. Ce zici, dacă îţi întră nişte păr din ăla de-al tău, în plaga aia, şi ţi-o infectează? Cum îţi sună fofoloancă cu puroi şi toaletă + pansamente zilnice? Clisma e absolut necesară. Ca să nu îţi umpli copilul nou născut de mofturile tale de prinţesă. Nici nu mai iau în calcul faptul că de aceleaşi mofturi s-ar putea să-l umpli şi pe ala de-ţi asistă naşterea (…)”, a spus medicul.

Imediat, în apărarea femeii au sărit o mulțime de mămici care l-au judecat aspru pe mediicul Iulian Mihăilă. Acesta a revenit și a postat un alt text în care îi cere iertare, într-o manieră sarcastică, gravidei pentru jigniri:
”Eu încă o data îmi cer scuze public, față de mamica din Focșani. Îmi cer scuze și față de celalalte doamne care s-au simțit vizate. O altă interlocutoare, foarte aprigă, foarte pornită pe sistem, mi-a spus să plec capul. Că un cap plecat, sabia nu-l taie. Eu am o problemă la coloană. Și când știu că am dreptate, nu prea mă pot pleca așa. Îmi asum faptul că am folosit un ton neadecvat, indiferent de cine e cine. Îmi asum ce am spus. Deși părerile emise de mine au fost și sunt nemedicale, emise în afara mediului medical, în afara programului meu de lucru, insistați pe ideea de sancțiune la adresa mea. Care poate va veni sau poate nu va veni. Indiferent de rezultatul demersurilor în sensul ăla, lucrurile în țara asta nu se vor schimba dacă vă canalizați atât de multă energie pe o părere care nu face doi bani. Mult success tuturor. Naștere ușoară viitoarelor mămici. Multă sănătate copilașilor. Și să sperăm că apucăm cu toții ziua aia în care o să vedem pădurea de dincolo de copaci, iar lucrurile în țara asta se vor schimba cu adevărat”.

blank