Britanicii au votat ca rege și regină a Marii Britanii să fie prințul William și Kate Middleton. Astfel, britanicii au arătat că nu-l mai vor pe tatăl acestuia și mama lui vitregă Camilla Parker-Bowles.
Regina Elisabeta a II-a a fost de acord cu alegerea poporului și deja au început pregătirile pentru a-i ceda tronul nepotului ei mai mare.

Decizia fără precedent a familiei regale de a nu respecta linia normală a succesiunii la tron se pare că nu l-a deranjat foarte tare pe prințul Charles, care a fost, de asemenea, de acord cu decizia mamei lui, în ciuda obiecțiilor soției lui.
Charles susține că a văzut foarte bine cât de importantă este opinia publică după moartea tragică a prințesei Diana și a decis să respecte dorința poporului. Motivul care l-a determinat să facă acest lucru a fost și faptul că mariajul fiului lui, William, cu Kate Middleton și popularitatea acestora au adus un suflu nou și o imagine pozitivă familiei regale britanice.

Charles va fi al doilea membru al familiei regale care abdică în mai puțin de un secol, iar el are tot suportul reginei, cu atât mai mult cu cât soția lui, Camilla nu a fost niciodată iubită de britanici, mai ales din cauza aventurilor ei amoroase cu Charles, când acesta era căsătorit cu Lady Di, ceea ce a dus și la divorțul acestora.