Klaus Iohannis
Actualitate

Ultimul summit UE din acest an. Klaus Iohannis va ridica problema Schengen. Subiectul nu se află pe agenda oficială a liderilor

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se reunesc joi la Bruxelles, pentru ultimul summit programat din acest an, urmând să discute în special despre consecinţele războiului din Ucraina şi relaţiile UE cu SUA. Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European, a anunţat că va ridica şi tema aderării României la Schengen.

Liderii UE vor vorbi despre un ajutor militar şi financiar suplimentar pentru Ucraina, în contextul în care invazia rusă este în a zecea lună. La această parte a discuției de la începutul reuniunii se va alătura şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin legătură video, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Participanții la reuniune ar urma să abordeze, de asemenea, implicaţiile mai ample ale războiului, inclusiv sancţiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, inflaţia record şi o potenţială plafonare a preţului la gaz pentru a contracara preţurile ridicate la energie.

Discuţiile despre răspunsul UE la un recent program de subvenţii al SUA în valoare de câteva miliarde de dolari vor fi de asemenea pe agenda Consiliului European de joi, care se desfăşoară într-un context geopolitic şi economic în schimbare rapidă.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut reguli mai flexibile în privinţa ajutorului de stat şi un nou fond pentru a subvenţiona tehnologiile verzi produse în UE, pentru a contracara Actul de Reducere a Inflaţiei (IRA) din SUA, în valoare de 346 miliarde de euro (369 miliarde de dolari).

Liderii din UE ar putea de asemenea să ofere Bosniei-Herţegovina statutul de candidat oficial la aderare, după o decizie similară pentru Ucraina şi Republica Moldova în iunie.

Eforturile de a dezvolta capacităţile de apărare ale UE ar urma de asemenea să fie discutate, în ceea ce se aşteaptă a fi o reuniune care se va prelungi mult în noapte.

DPA menţionează de asemenea că recenta dispută dintre ţările din UE cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este un alt posibil subiect de pe o agendă extrem de încărcată.

Iohannis: „Voi ridica tema Schengen”

Deși subiectul Schengen nu se află pe agenda oficială a reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va ridica această problemă în Consiliul European.

„Voi ridica tema Schengen. (…) Este, o dată, foarte clar (…) că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare. (…) Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit”, a declarat miercuri Klaus Iohannis.

El a afirmat că pentru atingerea acestui obiectiv trebuie rezolvate două probleme: atitudinea Austriei care este rezervată şi votul Olandei care a fost mixt, pentru România fiind un da, iar pentru Bulgaria un jumătate nu. Potrivit şefului statului, aceste chestiuni trebuie rezolvate cu diplomaţie.

„Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun foarte clar: nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme”, a transmis Iohannis.

El a precizat şi că România nu va ataca veto-ul Austriei în dosarul privind aderarea României la Schengen la Curtea Europeană de Justiţie. Şeful statului a afirmat şi că nu crede că decuplarea României de Bulgaria în dosarul aderării la Schengen este o soluţie bună şi că o astfel de variantă ar ”o soluţie de ultimă instanţă”.

Preşedintele Iohannis a menţionat şi că pentru Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a fost pregătită o variantă de decalare de Bulgaria în chestiunea Schengen şi nu o decuplare.

El a arătat că nu este posibil ca în concluziile Consiliului European de joi să se regăsească o menţiune cu privire la aderarea României la Schengen, deoarece acestea se adoptă cu unanimitate.

„Vă rog să nu aveţi aşteptarea că astăzi sau mâine în Consiliu se hotărăşte ceva clar în ceea ce priveşte aderarea, însă pot să vă spun că, personal, îmi imaginez că o aderare este posibilă în anul viitor, în 2023”, a spus Iohannis.

blank