International, Stiri

Uite ce a răsărit pe un lac din Amsterdam!

Uite ce a răsărit pe un lac din Amsterdam!artierul de case plutitoare s-a construi în Olanda. O casă costă o jumătate de milion de euro!

case transport

O casa plutitoare are, la fel ca orice alta casa, un living, o bucatarie, o baie si cel putin un dormitor. Dar, spre deosebire de casele obisnuite, cele plutitoare isi duc veacul pe apa, fiind una dintre prinipalele atractii turistice ale Amsterdamului.

casa-modularam

Primele 750 de case plutitoare au acostat de-a lungul canalelor din Amsterdam inca in secolul 17. Iar dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial casele plutitoare au devenit un adevarat fenomen in capitala Olandei, din cauza lipsei spatiului locativ pe de o parte si a excedentului de vase cargo pe de alta. Astfel incat aproximativ 2500 de familii au ales traiul pe apa.

Pentru a evita suprapopularea canalelor, in ultimii ani, autoritatile din Amsterdam au decis sa nu mai elibereze permise de acostare pentru case plutitoare noi. Aceasta decizie a dus la explodarea preturilor caselor plutitoare existente. De exemplu, cea mai mica locuinta plutitoare, acostata in centrul Amsterdamului, costa in prezent cel putin 150.000 Euro. Asa ca, daca la origini traiul pe apa era o alternativa ieftina la viata pe uscat, astazi, lucrurile nu mai stau la fel. Cu toate acestea, olandezii nu vor sa renunte la acest mod de viata, dezvoltand in continuare conceptul de casa plutitoare pe apele olandeze.

cartier_plutitor_amsterdam

Arhitecta olandeza Marlies Rohmer si colegii sai de la compania de arhitectura Architectenbureau Marlies Rohmer au reusit sa dezvolte un proiect ambitios in valoare de aproximativ 40 milioane Euro, construind un intreg cartier de case plutitoare in cartierul Steigereiland (Jetty Island), situat in estul Amsterdamului, in apele lacului IJ Lake.

Cartierul plutitor este compus din 75 de case montate pe platforme din beton scufundate in apa. Casele cu design inspirat de containerele maritime au structura metalica si pereti realizati din materiale usoare, pentru a putea fi sustinute de platformele submersibile. Locuintele plutitoare au fost asamblate intr-un santier naval si transportate apoi la locatia finala.

Fiecare casa din cartierul plutitor este inconjurata de alei suspendate deasupra apei, care permit accesul facil, si ofera aproximativ 150 mp de spatiu locuibil, desfasurat pe 3 nivele. Nivelul inferior situat partial sub apa este destinat dormitoarelor. Accesul spre terasa exterioara si spre doc se face din cel de-al doilea nivel, unde sunt amenajate baia, bucataria si livingul. Iar nivelul superior este prevazut cu destul spatiu pentru amenajarea unor camere, dar si cu balcoane si terase ce ofera privelisti spectaculoase asupra lacului din care se ridica neobisnuitul cartier.

case-plutitoare

Fiecare locuinta poate fi upgradata si extinsa in timp, prin adaugarea altor elemente plutitoare ce pot fi atasata cu usurinta structurii de baza: terase, verande, pontoane etc.

Cartierul plutitor este compus din locuinte individuale, construite pe platforme din beton separate, duplexuri care impart o fundatie submersibila comuna si ansambluri sociale de cate trei case de suprafata mica, situate pe o singura platforma, construite in scopul inchirierii. Pretul unei locuinte plutitoare individuale se ridica la suma de jumatate de milion de euro!