International, Stiri

Uimitor! Descoperire senzaţională legată de câmpul gravitaţional al Terrei

Marile cutremure schimbă forţele terestre

earthtribeco_42042300

In urma analizei atente a hartilor trimise de satelitul GOCE, oamenii de stiinta au facut o descoperire uimitoare: campul gravitational al Pamantului a fost strapuns. Fenomenul a fost provocat de cutremurul din Japonia din anul 2011, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.

Hartile campului gravitational al Pamantului au fost realizate de satelitul GOCE cu o precizie remarcabila, dar nimeni nu s-a asteptat ca datele sa arate modificari importante, potrivit Phys.

Acum, o analiza mai atenta arata ca efectele cutremurului care a lovit insula Honshu din Japonia pe 11 martie 2011 sunt in mod clar vizibile. Marile cutremure nu numai ca deformeaza scoarta Pamantului, dar pot provoca, de asemenea, mici schimbari in gravitatia locala.

Intensitatea gravitationala variaza de la un loc la altul pe suprafata planetei noastre. Exista o serie de motive, dar unul este o consecinta a materialului din interiorul Pamantului, care este neomogen si distribuit neuniform.

Cutremurele de sub oceane, precum cel din Japonia din anul 2011, pot schimba si forma fundului oceanului. Acest lucru deplaseaza apa si modifica nivelul marii, ceea ce poate afecta gravitatia.

 

 

 

blank