Companiile din domeniul tehnologic s-ar putea confrunta cu reguli şi sancţiuni mai dure în Europa dacă nu reuşesc să ţină sub control în mod adecvat conţinuturile considerate a  discursului dezinformarea urii pe rețelele de socializare.

UE solicită măsuri împotriva discursului urii pe rețelele de socializare

Măsuri împotriva discursului urii pe rețelele de socializare: Anunțul a fost făcut luni, la Bruxelles, de către comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, după convorbirile avute cu directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg.

„Dacă toate platformele care operează pe continentul european nu respectă condiţiile pe care tocmai le-am menţionat, da, vom fi nevoiţi să intervenim într-un mod mai strict”, a declarat Breton jurnaliştilor.

Dar Thierry Breton, care conduce politica digitală a UE împreună cu comisarul european pentru concurenţă Margrethe Vestager, a avertizat că noua legislaţie ce va fi adoptată până la sfârşitul anului ar putea fi mult mai dură în domeniul înaltelor tehnologii.

Aceste noi reguli „pot fi obligatorii pentru a evita acest tip de abuz, atunci când un conţinut total ilegal este diseminat masiv către concetăţenii noştri”, a subliniat Breton.

Fostul ministru francez al Finanţelor a declarat că o propunere pentru o Lege privind serviciile digitale care să fie adoptată până la sfârşitul anului ar putea avea consecinţe reale pentru companii precum Facebook, care până acum au avut propria reglementare.

Facebook consideră că decizia UE poate duce la cenzurarea libertății de exprimare

În cadrul întrevederilor, fondatorul celei mai mari reţele de socializare din lume, care deţine de asemenea Instagram şi Whatsapp, a subliniat importanţa unui mai bun control al discursului de incitare la ură şi a dezinformării pe platforme – dar fără să fie cenzurată libertatea de exprimare.

UE solicită măsuri împotriva discursului urii pe rețelele de socializare

„O astfel de restricţie va îngrădi atât inovaţia, cât şi libertatea de exprimare (…) Adaptarea în online a normelor ce reglementează discursul offline ar putea fi insuficientă”, menţionează Facebook într-un document propriu pe tema acestor discuţii, sugerând ca în locul măsurilor preconizate autorităţile să solicite companiilor crearea unui sistem de raportare a conţinuturilor şi să definească ce înseamnă „conţinut ilegal”.

De asemenea, Facebook dezaprobă solicitarea ca reţelele de socializare să retragă în maxim 24 de ore de la postare conţinuturile considerate a fi ’’discurs de ură″, sugerând că reglementările trebuie să asigure un echilibru între libertatea de exprimare şi respectarea intimităţii.

Zuckerberg a abordat acest subiect cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, care a devenit un critic deschis al Facebook după scandalul Cambridge Analytica din 2018. O bună reglementare a discursului de incitare la ură ar necesita un nou tip de reglementare pentru UE, a argumentat Zuckerberg în cadrul discuţiilor purtate cu Jourova.

Comisarul european pentru concurenţă Margrethe Vestager şi comisarul pentru piaţa internă Thierry Breton urmează să anunţe miercuri propuneri ce au ca obiectiv exploatarea potenţialului de date industriale ale UE şi combaterea dominaţiei Facebook, Google şi Amazon.

Ei vor mai propune şi reguli care să guverneze folosirea inteligenţei artificiale, în special în sectoare cu grad ridicat de risc, precum sănătatea şi transporturile. Alte reguli vor fi anunţate în lunile următoare.