UE
Economic

UE relaxează regulile fiscale cu privire la datoriile guvernelor

UE a ajuns la un acord preliminar pentru a relaxa regulile fiscale stricte ale blocului, oferind guvernelor mai mult timp pentru a reduce datoriile acumulate.

UE a ajuns la un acord cu privire la relaxarea regulilor fiscale stricte ale blocului. Se doreşte ca guvernele să aibă mai mult timp pentru a reduce datoriile. De asemenea, se acordă stimulente pentru a încuraja investiţiile publice. Aceste reguli vor îmbunătăţi sustenabilitatea finanţelor publice şi vor promova creşterea durabilă prin stimularea investiţiilor şi a reformelor.

UE relaxează regulile fiscale deoarece unele ţări au datorii record

Cea mai recentă revizuire a regulilor, cunoscută sub numele de Pactul de Stabilitate şi Creştere, a venit după ce unele ţări din UE au acumulat datorii record, pe măsură ce şi-au mărit cheltuielile pentru a-şi ajuta economiile să-şi revină după pandemie şi pe măsură ce blocul a anunţat obiective ambiţioase verzi, industriale şi apărare.

„Într-un moment de provocare economică şi geopolitică semnificativă, noile reguli ne vor permite să abordăm noile realităţi de astăzi şi să oferim statelor membre ale UE claritate şi predictibilitate cu privire la politicile lor fiscale pentru anii următori”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

UE

Comentând acordul, europarlamentarul Margarida Marques a declarat că statele din UE vor preveni mai bine politiciele de austeritate.

„Cu o abordare de la caz la caz şi pe termen mediu, împreună cu o asumare sporită, statele membre vor fi mai bine echipate pentru a preveni politicile de austeritate”.

Ce înseamnă această revizuire pentru ţările îndatorate

Regulile revizuite permit ţărilor cu împrumuturi excesive să îşi reducă datoria în medie cu 1% pe an. Doar dacă aceasta este de peste 90% din produsul intern brut (PIB). Şi cu 0,5% pe an, în medie, dacă datoria este cuprinsă între 60% şi 90% din PIB.

Ţările cu un deficit de peste 3% din PIB trebuie să reducă la jumătate acest procent, la 1,5% în perioadele de creştere, creând un tampon de siguranţă pentru vremurile grele care urmează.

Cheltuielile pentru apărare vor fi luate în considerare atunci când Comisia evaluează deficitul ridicat al unei ţări, un considerent declanşat de invadarea Ucrainei de către Rusia.

UE

UE a ajuns la un acord pentru a salva ţările îndatorate. Sursa foto: Pixabay.

UE dă timp ţărilor şapte ani pentru a reduce deficitul

Noile reguli dau timp ţărilor şapte ani, faţă de patru anterior, pentru a reduce datoria şi deficitul, începând cu 2025. Dar un stat membru cu datorii în exces nu ar fi obligat să o reducă la sub 60% până la sfârşitul perioadei de şapte ani, atâta timp cât se află pe o traiectorie descendentă.

Ţările UE şi Parlamentul European vor trebui să aprobe în mod oficial acordul preliminar la care au ajuns sâmbătă negociatorii, înainte ca acesta să intre în vigoare anul viitor.

Acordul a fost convenit sâmbătă de negociatori din Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European. Ei trebuie să aprobe în mod oficial acordul preliminar înainte ca acesta să intre în vigoare anul viitor.

blank