Featured, IT&C

UE ia masuri. Va infiinta o retea de securitate cibernetică

La nivelul UE urmeaza a se crea o structura de top pentru securitatea cibernetica, Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului UE (Coreper) mandatând Romania sa inceapa discuțiile cu Parlamentul European, potrivit Mediafax.

Structura va fi numită Centrul European pentru Securitatea Cibernetică a Industriei, Tehnologiei și Cercetării, iar discuțiile vor privi și crearea unei Rețele de Centre Naționale de Coordonare.

„Este în interesul strategic al Uniunii Europene să ne asigurăm că avem capacitățile și capabilitățile necesare pentru a ne proteja rețelele și serviciile digitale. Punerea în comun și împărtășirea structurată a capacităților de cercetare și rularea unor soluții de securitate cibernetică inovative vor da un real impuls competitivității industriei de securitate cibernetică a Uniunii Europene în raport cu ceilalți actori globali. Aceste structuri, Centrul European pentru Securitatea Cibernetică a Industriei, Tehnologiei și Cercetării și Rețeaua de Centre Naționale de Coordonare, vor contribui la securizarea Pieței Unice Digitale și la creșterea autonomiei Uniunii Europene în domeniul securității cibernetice” a declarat Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Președintele Consiliului TTE.

Uniunea Europeană face un nou pas în dezvoltarea capacităților sale de a proteja Europa împotriva amenințărilor cibernetice în continuă creștere, prin crearea unor noi structuri care să reunească expertiza statelor membre în domeniul cercetării securității cibernetice și a dezvoltării tehnologice și industriale.

Centrul European Industrial, Tehnologic și de Cercetare pentru Securitatea Cibernetică va spori coordonarea activităților de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al Uniunii Europene de a pune în comun investițiile în dezvoltarea securității cibernetice la nivel de cercetare, tehnologie și industrie.

Rețeaua de Competențe în Securitate Cibernetică va consta din Centre Naționale de Coordonare desemnate de Statele Membre. Centrele naționale vor deține sau vor avea acces la expertiza tehnologică în domeniul securității cibernetice, în domenii precum criptografia, detectarea intruziunilor sau aspectele umane ale securității.

Centrul, în cooperare cu Rețeaua, va acționa ca un mecanism de punere în aplicare a sprijinului financiar în domeniul securității cibernetice din programele ”Horizon Europe” și ”Digital Europe”. Împreună, acestea vor contribui la creșterea competitivității industriei securității cibernetice a Uniunii Europene și la transformarea securității cibernetice într-un avantaj competitiv pentru alte industrii ale Uniunii Europene.

Finanțarea acestor centre va fi asigurată în principal din programele Digital Europe și Horizon Europe, cu posibilitatea de cofinanțare voluntară ale statelor membre.

Propunerea creează, de asemenea, Comunitate Competenței în Securitate Cibernetică, pentru a reuni principalele părți interesate în consolidarea și răspândirea expertizei în securitate cibernetică în întreaga Uniune Europeană. Comunitatea se va constitui din reprezentanți ai industriei de profil, organizații de cercetare academice și non-profit, entități publice care se ocupă de aspectele tehnice și operaționale și, dacă este cazul, actori din alte sectoare care se confruntă cu provocări în materie de securitate cibernetică.

Este cunoscut faptul că UE are și o Agenție Europeană pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), care va evolua în Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică atunci când proiectul de act legislativ privind securitatea cibernetică va fi adoptat în mod formal, în această primăvară. Așadar trebuie menționat că activitățile noului Centru European Industrial, Tehnologic și de Cercetare pentru Securitatea Cibernetică vor fi complementare sarcinilor ENISA.

Negocierile dintre Consiliu UE și Parlamentul European vor începe în seara zilei de 13 martie, pentru a conveni asupra textului final.