UE a cerut noului președinte al SUA, Joe Biden, să formeze un „nou pact fondator” cu Europa care lucrează pe probleme precum pacea, securitatea, prosperitatea, libertatea și drepturile omului.

Uniunea Europeană a cerut noului președinte american Joe Biden să formeze un „nou pact fondator”

„Astăzi este mai mult decât o tranziție. Astăzi este o oportunitate de a întineri relația noastră transatlantică, care a suferit foarte mult în ultimii patru ani. În acești ani, lumea a devenit mai complexă, mai puțin stabilă și mai puțin previzibilă”

UE ″are un nou prieten la Casa Albă după patru ani lungi″⁣ ai preşedinţiei Trump, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European, cu câteva ore înaintea învestirii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, conform Reuters.

Michel a spus că cei doi ar trebui să lucreze la cinci priorități – stimularea cooperării multilaterale, combaterea COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, redresarea economică printr-o transformare digitală și unirea forțelor pentru securitate și pace.

Charles Michel a discutat marţi seară cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, despre posibilitatea organizării unei reuniuni europene în acelaşi timp cu summitul NATO la care va participa Joe Biden. Datele urmează să fie stabilite şi depind de evoluţia pandemiei de COVID-19.