Uniunea Europeană UE a făcut apel sâmbătă la autoritățile americane să reanalizeze decizia de a încheia relațiile Statelor Unite cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Apelul Uniunii Europene UE vine după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri că a decis să pună capăt relațiilor cu organismul internațional, ca urmare a modului în care OMS a gestionat situația provocată de pandemia de COVID-19, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Uniunea Europeană a făcut în repetate rânduri apel la o anchetă independentă privind reacția comunității internaționale la pandemia de COVID-19, inclusiv la analizarea răspunsului Organizației Mondiale a Sănătății la această criză.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a promis o evaluare a acțiunilor organizației după ce perioada de vârf a pandemiei va fi depășită.

Donald Trump, nemulțumit de activitatea OMS
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a suspendat luna trecută finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății, iar ulterior, pe 18 mai, a trimis o scrisoare către șeful OMS, prin care i-a acordat 30 de zile pentru reformarea organismului internațional.

Vineri seara, Trump a declarat pentru jurnaliștii acreditați la Casa Albă că mai mulți oficiali chinezi ar fi pus presiune pe OMS pentru ca aceasta din urmă „să inducă în eroare lumea”.

Totodată, Trump a mai anunțat că a decis ca Statele Unite să pună capăt relațiilor cu OMS, ceea ce e echivalent cu retragerea țării din această organizație.

Decizia lui Trump vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Washington și Beijing cu privire la gestionarea pandemiei provocate de noul coronavirus, care a apărut pentru prima dată în orașul chinez Wuhan.