UE
International

UE aprobă sancțiuni de amploare împotriva Rusiei. Șeful armatei, politicieni, bănci, vedete tv și companii sunt pe listă

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, comandanții-șefi ai forțelor aeriene ruse și ai flotei rusești din Marea Neagră, principalii „propagandiști” de stat și 351 de deputați din Dumă sunt așteptați să fie identificați în sancțiunile UE aprobate miercuri, relatează The Guardian.

Miniștrii au aprobat miercuri sancțiunile, dar lista finală de nume va fi publicată abia în cursul zilei de miercuri.

UE va impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru 23 de persoane, trei bănci și o faimoasă „fabrică de troli” pe internet din Sankt Petersburg, ca răspuns la decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a recunoaște republicile autoproclamate din Donețk și Luhansk ca state independente. De asemenea, se așteaptă ca blocul să sancționeze 351 de membri ai Dumei de Stat ruse care au votat pentru recunoașterea celor două teritorii.

De asemenea, guvernul rus va fi restricționat și mai mult în ceea ce privește capacitatea sa de a strânge bani pe piețele financiare ale UE. Oficialii UE elaborează măsuri de restricționare a comerțului cu cele două teritorii controlate de Rusia în estul Ucrainei, reflectând sancțiunile anterioare impuse Crimeii în 2014.

Se așteaptă ca liderii UE să discute noi sancțiuni în cadrul unui summit special care va avea loc joi seara la Bruxelles.

„Toată lumea pare să fie de acord cu adoptarea de sancțiuni”, a declarat un diplomat UE.

În fruntea listei de sancțiuni se află Shoigu, deoarece el este „responsabil în ultimă instanță pentru orice acțiune militară împotriva Ucrainei”, se arată în proiectul de listă văzut de The Guardian. Acestuia i se alătură Anton Vaino, șeful de cabinet al lui Putin, care „joacă un rol activ în luarea deciziilor”, precum și Igor Osipov, comandantul-șef al flotei din Marea Neagră, și Serghei Surovikin, comandantul-șef al forțelor aerospațiale rusești.

Printre alți oficiali de rang înalt se numără vicepremierul și președintele băncii de stat VTB, Dmitri Grigorenko, și Igor Șuvalov, președintele băncii de stat pentru dezvoltare a Rusiei, VEB, care joacă un rol important în finanțarea sectorului său de apărare.

De asemenea, UE îi vizează pe „propagandiștii” ruși, inclusiv pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, și pe șefa postului RT, Margarita Simonyan, ambele cunoscute pentru retorica lor antioccidentală stridentă. Vladimir Solovyov, prezentatorul pro-Kremlin al canalului Russia One, figurează, de asemenea, în listă.

Printre alte figuri notabile se numără Evgheni Prigozhin, descris în sancțiunile americane ca fiind fondatorul și șeful neoficial al grupului de mercenari Wagner, care face deja obiectul unor sancțiuni ale UE pentru ceea ce Bruxelles-ul numește „responsabilitatea pentru gravele încălcări ale drepturilor omului” și pentru execuțiile extrajudiciare din Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană și alte țări. Prigozhin, cunoscut ca bucătarul lui Putin, finanțează Agenția de Cercetare pe Internet, care a fost, de asemenea, adăugată pe lista de sancțiuni a UE. Cu sediul în Sankt Petersburg, IRA este mai bine cunoscută sub numele de „fabrica de troli”, unde bloggerii lucrează non-stop pentru a inunda internetul global cu opinii pro-Putin și anti-occidentale.

Mama și soția lui Prigozhin, care dețin companii care au legături cu acesta, se află, de asemenea, pe lista de proiecte.

Băncile sancționate sunt Bank Rossiya, considerată de oficialii UE și occidentali ca fiind banca personală a lui Putin și a multor oficiali ai acestuia, precum și Promsvyazbank și Vnesheconombank, ambele considerate de oficialii UE ca fiind instruite personal de președintele rus, cu un rol cheie în finanțarea sectorului de apărare al Rusiei.

Dacă măsurile vor fi aprobate, acesta va fi cel mai mare număr de persoane adăugate la sancțiunile UE împotriva Rusiei, care acoperă în prezent 193 de persoane și 48 de companii legate de anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei. Numeroși deputați din Duma rusă fac deja obiectul sancțiunilor UE.