Featured, International

UE acceptă extinderea perioadei de negocieri post-Brexit

Negocierile privind relaţiile post-Brexit dintre UE şi Marea Britanie Londra continuă în pofida faptului că negociatorul-şef Michel Barnier a contractat noul coronavirus, a declarat vineri şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Reuters.

Şefa executivului comunitar a menţionat că Bruxellesul este deschis pentru o eventuală solicitare a premierului britanic Boris Johnson de a extinde perioada de tranziţie post-Brexit, prevăzută să se încheie la 31 decembrie acest an.

Von der Leyen a adăugat că trebuie menţinut fluxul de bunuri în interiorul Europei, iar ţările din zona euro trebuie să pompeze acum bani în economiile lor din cauza crizei cauzate de coronavirus.

Pentru a atenua impactul crizei cauzate de noul coronavirus asupra economiei europene, executivul comunitar analizează toate instrumentele aflate la dispoziţia sa, printre care relaxarea regulilor de creditare pentru statele membre şi emiterea de obligaţiuni comune pentru zona euro.

Preşedintele CE a adăugat că blocul comunitar va face tot posibilul pentru a susţine economia, „fără dacă şi dar”.

„De îndată ce virusul este combătut, trebuie ca toate companiile pe care le susţinem acum să ajute economia”, a accentuat preşedinta Comisiei Europene.

Următoarea rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra asupra relaţiei post-Brexit trebuia să aibă loc faţă în faţă începând de miercuri în capitala britanică, dar a fost anulată săptămâna trecută din cauza pandemiei de coronavirus.

Regatul Unit, care a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, speră să semneze un acord cu blocul comunitar până la 31 decembrie, când tranziţia post-Brexit se va încheia şi regulile comerciale europene nu vor mai fi aplicate de Londra.

Până acum, însă, britanicii au refuzat să ia în calcul o prelungire a acestei perioade de tranziţie. Ei au fixat pentru iunie data-limită pentru a conchide asupra negocierilor şi şanselor unui acord.

În timpul primei runde de negocieri la începutul lui martie, Londra şi UE au recunoscut importanţa divergenţelor, în special asupra industriei piscicole, condiţiilor de concurenţă şi rolului Curţii de Justiţie a UE.