Elena Udrea şi Alina Bica vor fi puse în libertate. Autorităţile române urmează să anunţe instanţele din Costa Rica dacă îşi menţin cererile de extrădare ale celor două refugiate, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a suspendat executarea pedepselor la care fuseseră condamnate. Începând de miercuri seara, toţi condamnaţii trimişi după gratii în urma unor sentinţe ale completurilor de cinci judecători ale ÎCCJ – nelegal constituite în ultimii ani – au fost eliberaţi până la soluţionarea contestaţiilor în anulare pe care le-au înaintat.

Instanţa supremă a decis suspendarea executării pedepsei din dosarul Gala Bute, atât în cazul Elenei Udrea, cât şi în cel al lui Tudor Breazu, cei doi urmând să fie puşi în libertate imediat. Decizia va fi comunicată autorităţilor din Costa Rica.

La fel ca în siutaţia celorlalţi condamnaţi de completele de 5 judecători constituite nelegal în ultimii ani, judecătorii ÎCCJ au decis suspendarea executării pedepsei până la soluţionarea contestaţiei în anulare depusă de avocaţi.

“În urma deciziei Curţii Constituţionale, instanţa de judecată din dosarul Elenei a dispus astăzi eliberarea ei. Moş Crăciun pentru noi a venit mai devreme, iar Elena poate în sfârşit să îşi petreacă sărbătorile în libertate, alături de fetiţa ei. Sărbători Fericite tuturor”, a scris joi pe Facebook, Adrian Alexandrov, logodnicul Elenei Udrea.

Decizia trebuie comunicată în Costa Rica, unde este arestată Elena Udrea, iar autorităţile române trebuie să precizeze şi dacă menţin cererea de extrădare în cazul ei. Judecătorii din Costa Rica au decis să prelungească arestul preventiv pentru Elena Udrea şi Alina Bica până când vor decide dacă le extrădează în România.

Apărătorii Elenei Udrea şi ai lui Tudor Breazu, condamnaţi în dosarul Gala Bute, au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. “Elena Udrea se află în Costa Rica în vederea extrădării. Domnia sa se află într-o situaţie absolut deosebită. De mai bine de două luni, este departe de copil, îşi hrăneşte fetiţa prin interpuşi, vin persoane să îi recolteze hrana pentru copil. Până când o instanţă compusă în mod legal nu se va pronunţa asupra situaţiei sale juridice, e ilegal şi inuman să execute o pedeapsă pronunţată de o instanţă necompusă potrivit legii. Vă rog să aveţi în vedere că ne apropiem de Sfintele Sărbători. Suntem obositi dupa un an de muncă, ne dorim să petrecem în apropierea familei. Gândiţi-vă ca dacă nu pronunţaţi o hotărâre dreaptă, va rămâne încarcerată departe de fiica ei. Vă rog să dispuneţi deliberarea cât mai rapidă, vă rog pentru ca aceste sărbători ne pun în imposibiliatea de a pune în practică suspendarea executării”, a pledat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.

Procurorul DNA prezent în sala de judecată, Marius Vartic, s-a declarat de acord cu solicitările avocaţilor. Vartic a pus concluzii de admitere a suspendării executării până la soluţionarea contestaţiei în anulare, precizând că nu credea că “va asista la un prohod al îngropării completului de 5”.

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) schimbarea termenului de judecare a contestaţiei în anulare formulată în numele ei şi acuză DNA de obstrucţionarea justiţiei.

”Am formulat o cerere de preschimbare de termen în dosarul doamnei Elena Udrea. Am justificat urgenţa soluţionării cauzei, având în vedere inechitatea creată prin pronunţarea unei soluţii diferite în alt complet de judecată, faţă de soluţia pronunţată în completul nostru.(…) DNA a solicitat dosarul de fond al cauzei în data de 3 decembrie şi ÎCCJ cu celeritate a înaintat dosarul pe 4 decembrie. Pe 18 decembrie, Înalta Curte a solicitat să-i fie restituit dosarul pentru a fi judecate cauzele aflate pe rol în 19 decembrie. DNA nu a înţeles să se supună dispoziţiilor instanţei şi chiar procurorul de sedinţă a cerut amânarea cauzei pentru lipsa dosarului. Mi se pare ca acest aspect e unul foarte grav. Dosarul solicitat e o veritabilă fapta de obstrucţionare a justiţiei,” acuză Rădulescu.

Potrivit acestuia, completul 2 de 5 judecători a decis suspendarea pedepsei pentru Rudel Obreja şi pentru Alina Bica, deşi nici aceştia nu aveau dosarele pe masă, ele fiind la DNA. Contestaţia Elenei Udrea a fost judecată de Completul 3, format din judecătorii Francisca Maria Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu şi Ana Iancu.

”Asta ţine de practica neunitară. Tocmai ÎCCJ, care e chemată de lege să asigure aplicarea unei practici unitare, în cele trei completuri de judecată a pronuntat soluţii diferite. În două dintre ele a fost amânată, în cauza noastră şi cea a lui Breazu (…), iar la Completul 2, instanţa a dat o soluţie corectă de admitere în principiu de suspendare şi punere în libertate”, a declarat Rădulescu.

Prin intermediul avocatului său, Elena Udrea a depus o cerere de suspendare a pedepsei, până la soluţionarea contestaţiei în anulare – la fel ca ceilalţi condamnaţi eliberaţi – însă judecarea acesteia a fost amânată pentru 28 ianuarie, deoarece dosarul nu se afla în arhivă.

Magistraţii ÎCCJ au dispus suspendarea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare a fostei şefe DIICOT, Alina Bica, după ce apărătorii săi au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători. Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi pentru fostul şef ANAF, Şerban Pop, condamnat tot la 4 ani de închisoare, în acelaşi dosar. Termenul pentru judecarea contestaţiei în anulare formulate de Alina Bica este 21 ianuarie, când va trebui să se prezinte în faţa judecătorilor. În acest dosar, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului.

Deciziile au fost luate de Completul 2 de 5 judecători de la instanţa supremă, format din Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana şi Popa Rodica Aida. Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare, este judecat tot de Completul 2.

”Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnata Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2067/1/2017. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, pentru când se va cita contestatoarea condamnată. II. Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.1057 din 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2471/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 117 din 26 iunie 2018 (…) până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare”, se arată în minuta instanţei, în privinţa Alinei Bica.

Fosta şefă DIICOT a fost reţinută pe 3 octombrie de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Ea fusese a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru “favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu. Bica a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunţat avocaţii la proces.

În prezent, Alina Bica este arestată într-o închisoare din Costa Rica, până la soluţionarea procedurii de extrădare a acesteia, însă decizia judecătorilor de la ÎCCJ va fi comunicată autorităţilor din acel stat.