Kelemen Hunor
Actualitate

UDMR dă din gard în gard: „Imaginile sunt greșite, Kelemen Hunor nu a aplaudat la discursul lui Orban. Nu a fost prezent la acel discurs”

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos, a incercat in mod penibil sa il spele pe seful lui, Kelemen Hunor, in scandalul declaratiilor rasiste ale premierului ungar Viktor Orban. Kelemen este in concediu pana vineri astfel incat s-a sustras de la sedinta de azi a coalitiei in care ar fi trebui sa prezinte explicatii.

Intrebat cum comenteaza declaratiile premierului Ungariei, Viktor Orban, facute recent la Scoala de la Vara de la Tusnad, ministrul Mediului a spus ca punctul nostru de vedere al formatiunii politice a fost exprimat de presedintele Kelemen Hunor si nu doreste sa faca alte comentarii pe subiect.

„Sunt declaratiile domnului Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei, n.r.). In ceea ce priveste punctul nostru de vedere (al UDMR, n.r.) acesta a fost exprimat de domnul presedinte Kelemen (Hunor, n.r.) si in momentul de fata nu voi exprima un alt punct de vedere in privinta declaratiilor de la Tusnad. Nu cred ca domnul Kelemen a facut vreo declaratie cu privire la aplauze. In niciun caz, nu putea sa aplaude pentru ca nu a fost prezent la acel discurs. Imaginile sunt gresite, nu a fost la acel discurs si nu a aplaudat, in niciun caz. Punctul meu de vedere, personal, l-am spus acum cateva zile. Ramane acelasi… Punctul nostru de vedere a fost exprimat si nu dorim sa exprimam alte comentarii cu privire la acest lucru”, a afirmat oficialul.

In ceea ce priveste discutarea subiectului in sedinta de Coalitie, Barna Tanczos a mentionat ca declaratii se vor face ulterior acestei intalniri si a adaugat ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, revine in Romania, din concediu, vineri, 12 august.

Toate finantarile care vin de la Budapesta catre asociatii sau fundatii maghiare prezente in Romania sunt legale si UDMR nu a folosit niciodata acesti bani pentru activitati politice sau cu scop politic, a mai declarat, miercuri, la finalul sedintei de Guvern, Barna Tanczos.

„Toate finantarile care vin de la Budapesta catre asociatii sau fundatii sunt finantari legale. In niciun caz nu ar fi acceptat nicio asemenea asociatie sau fundatie finantari ilegale. In ceea ce priveste destinatia acestora, nu doar vorbitorii de maghiara beneficiaza de ele. Multe sunt investitii de utilitate publica. Toate patinoarele sunt deschise pentru toti care vor sa practice hocheiul sau vor sa patineze. Investitia pentru dezvoltarea capacitatii de interventie chirurgicala la Spitalul din Miercurea Ciuc este o investitie pentru toti cetatenii Romaniei.

Este incorect sa spunem ca aceste finantari sunt pentru vorbitorii de limba maghiara. Finantarile respecta legislatia nationala, legislatia europeana. Daca se considera, la nivel diplomatic, ca este nevoie de un acord, cu siguranta acel acord va exista intre Ministerul de Externe din Romania si ministerul din Ungaria. Finantarile sunt bazate pe cererile care se trimit de catre asociatii si fundatii catre entitatile care finanteaza minoritatea maghiara din alte state decat Ungaria si se evalueaza. Nu stiu care sunt conditiile, criteriile pe care le practica toate entitatile finantatoare. Noi am trimis o cerere pentru dezvoltarea sistemului hocheistic din judetul Harghita si din judetele invecinate si am primit finantarea. Niciodata UDMR nu a folosit bani din Ungaria pentru activitati politice sau cu scop politic (in Romania, n.r.)”, a subliniat Tanczos.

blank