Ucraina
International

Ucraina rupe relațiile cu Siria după ce Assad a recunoscut republicile separatiste din Donbas

Volodimir Zelenski a anunțat, miercuri seară, că Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Siria după ce regimul de la Damasc a recunoscut independența republicilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, Luhansk și Donețk.

„Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria”, a declarat Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, afirmând că „presiunea pentru sancţiuni” împotriva Siriei, aliatul Rusiei, „va fi şi mai mare”.

„Este un fapt nesemnificativ”, a menţionat el, subliniind semnarea cu Uniunea Europeană a unui acord pentru un regim de „transport fără viză” pentru mărfurile care vin din Ucraina în țările UE.

Regimul Assad, un apropiat aliat al celui de la Kremlin, a anunţat, miercuri, că recunoaşte independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Luhansk din Ucraina, devenind, astfel, a doua țară, după Rusia, care face acest lucru. Rusia a recunoscut cele două state fictive ca fiind „independente” în februarie, chiar înainte de a invada Ucraina.

Nu este pentru prima dată când Siria îşi exprimă susţinerea pentru cvasi-statele inventate de Rusia pe teritoriile vecinilor. În 2018, regimul Assad a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud din Georgia.