Ucraina
International

Ucraina reia presiunile diplomatice pentru o aderare rapidă la UE

Oficialii din ucraina se lansează într-un efort diplomatic concertat pentru aderarea țării la UE, în timp ce în mai multe capitale vest-europene persistă scepticismul cu privire la o incluziune rapidă, anunță The Guardian.

Franța și Germania au cuvântul decisiv privind aderarea Ucrainei la UE

De când a început războiul, multe personalități politice din Europa, inclusiv Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, s-au pronunțat în favoarea accelerării procesului de aderare a Ucrainei la UE prin acordarea statutului de candidat. Cu toate acestea, există încă îndoieli la Berlin, Paris și în alte capitale cu privire la posibilitatea de a începe deja procesul formal, înainte de summitul liderilor de la sfârșitul acestei luni, unde ar trebui să se ia o decizie în această privință.

„Va fi foarte greu să spui nu, dar va fi și mai greu să spui da”, a declarat un diplomat european. În cele din urmă, este probabil ca decizia să se rezume la discuții personale între liderii europeni la summit, pozițiile lui Emmanuel Macron din Franța și Olaf Scholz din Germania fiind considerate cruciale.

Dmitro Kuleba a spus că țara sa este tratată ca „stat de mâna a doua”.

Luna trecută, Dmitro Kuleba, a transmis că ucraina a trecut printr-o ambiguitatea strategică care a fost practicată în ultimii ani de unele capitale UE în privința perspectivei europene a Ucrainei trebuie să înceteze pentru că nu face altceva „decât să-l încurajeze pe Putin”.

Dmitro Kuleba a susținut că Ucraina nu are nevoie de „surogate” pentru statutul de candidat la UE și că țara sa este tratată ca „stat de mâna a doua”.

blank