International, Stiri, Ultima Ora

În Ucraina au ajuns agitatori şi luptători străini, spune Ianukovici

“Agenturili” lui Ceaușescu îşi bagă nasul la Kiev

Ucraina

Cetățeni străini, cu experiență de luptă, care au participat anterior la ostilități în diferite părți ale lumii, sunt implicați în acțiunile radicalilor din Kiev, a declarat președintele ucrainean Viktor Ianukovici, într-o întâlnire cu reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale și religioase din Ucraina, informează agenția de presă Ria Novosti.

“Nu numai ucrainenii sunt implicați în acțiunile extremiste, dar și rezidenți ai altor țări, care au participat la diferite ostilități regionale și care fac obiectul unor mandate internaționale de căutare. Ei s-au baricadat în clădirile invadate. Noi știm că există arme acolo”, a declarat șeful statului ucrainean, indicând că reprezentanți ai unor grupări radicale și lideri ai unor organizații de crimă organizată au încercat să intre în ultimul timp în Ucraina, dar că nu au fost lăsați la graniță.

Ministerul ucrainean de Interne le-a cerut sâmbătă liderilor “Euromaidanului” (Pieței Independenței) eliberarea polițiștilor sechestrați vineri seara de către protestatari, conform unui comunicat difuzat în cursul dimineții și citat de Ria Novosti și Interfax.

Doi polițiști sunt în prezent sechestrați în clădirea Administrației municipale din Kiev. Canalele media au relatat vineri că trei polițiști au fost atacați, dintre care unul a putut fi eliberat de forțele de ordine. Acesta din urmă a fost înjunghiat și s-ar afla în stare gravă.

“Ministerul de Interne cere eliberarea imediată a polițiștilor. În cazul nerespectării acestei cerințe, poliția va fi nevoită să ia măsuri pentru eliberarea lor”, se mai spune în text. Oficiali din Ministerul de Interne au negociat întreaga noapte de vineri spre sâmbătă punerea în libertate a polițiștilor cu unii dintre liderii partidelor de opoziție parlamentare, dar aceștia din urmă nu i-au putut influența pe liderii grupărilor radicale din piață.

În același timp, opoziția ucraineană și-ar dori să atragă parteneri occidentali în negocierile sale cu puterea de la Kiev pentru găsirea unei soluții la criză, după cum a declarat Arseni Iațeniuk, unul din liderii formațiunii Batkivșcina (Patria), în urma întrevederii de vineri cu comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule.

“Ceea ce se petrece în țară nu este o criză politică. În prezent, în Ucraina este o criză la nivelul societății. Pot să spun în mod clar, fără o mediere din partea partenerilor occidentali, va fi dificil de găsit o rezolvare. Considerăm că negocierile trebuie să se desfășoare cu implicarea partenerilor noștri occidentali”, a declarat Iațeniuk, citat de serviciul de presă al partidului său.