Starlink
International

Ucraina acuză Starlink că ar fi unealta lui Putin

Forţele ruse sunt suspectate că folosesc serviciul de comunicaţii prin satelit Starlink al SpaceX în Ucraina. Compania lui Elon Musk este bănuită că ar avea legături și cu Vladimir Putin.

Compania lui Elon Musk și-a oferit sprijinul pentru armata ucraineană. Milionarul a permis ca sateliții Starlink să fie folosiți pentru a ajuta Kievul. Acum, firma deținută de cunoscutul afacerist este suspectată de legături cu rușii.

Sateliții lui Elon Musk, la mâna rușilor

Sateliții Starlink, parte din SpaceX, ar reprezenta un sprijin pentru forțele ruse. Acuzațiile vin din partea unor surse ucrainene. Armata ucraineană ar fi identificat mai multe indicii care au condus spre această ipoteză.

Conform acestora, unele dispozitive conectate la Starlink ar fi utilizate de armata Moscovei. Primele semnale legate de această idee ar fi apărut încă de acum câteva luni.

Zeci de terminale de comunicare, folosite de ruși

De asemenea,o a doua sursă ucraineană susține că există semne clare că forțele ruse folosesc Starlink. De altfel, acestea susțin şi că utilizarea serviciului de comunicare este într-o continuă creştere. Conform acestor ipoteze, armata lui Putin ar folosi zeci de terminale ale sistemului de satelit deținut de Elon Musk.


Compania lui Musk, suspectată de legături cu rușii. Sateliții, unealta lui Putin

Starlink

Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

„Când vor avea sute de ele, ne va fi dificil să supravieţuim”, a spus una dintre surse.

Oficialii SpaceX au negat vehement asocierea cu Rusia.

„Space X nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa. Dacă SpaceX află că un terminal Starlink este utilizat de o parte sancţionată sau neautorizată, investigăm şi, dacă se confirmată, luăm măsuri pentru a dezactiva terminalul.”, a fost mesajul transmis de reprezentanții companiei.

Compania lui Musk, suspectată de legături cu rușii. Sateliții, unealta lui Putin

Starlink

Elon Musk. Sursa Foto -Dreamstime

Elon Musk, sprijin pentru Kiev

În 2022, compania controlată de milionar a acceptat să furnizeze Ucrainei alte câteva mii de terminale Starlink pentru internetul prin satelit. Potrivit acestui acord, Space Exploration Technologies a lui Musk a trimis 10.000 de dispozitive la Kiev.

„SpaceX și Musk răspund rapid la probleme și ne ajută. Musk ne-a asigurat că va continua să sprijine Ucraina. Când am avut o pană de curent de mare amploare, i-am trimis un mesaj în aceeași zi, iar el a reacționat imediat și a luat deja unele măsuri. El înțelege situația”, anunțau oficialii ucraineni.

De asemenea, afaceristul a cerut Departamentului american al Apărării să plătească costurile asociate furnizării de terminale de satelit Ucrainei.

blank