Ucraina acuză Moscova: „O campanie bine planificată de teroare
Actualitate

Ucraina acuză Moscova: „O campanie bine planificată de teroare și intimidare”

Ucraina a declarat că a primit colete care conţin „ochi de animale” la mai multe dintre reprezentanţele sale diplomatice din Europa, denunţând o „campanie de teroare planificată” de Moscova, la două zile după ce o scrisoare-bombă a rănit unul dintre angajaţii săi la Madrid.

Ucraina a declarat că a primit colete însângerate au ajuns la ambasadele din Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Croația, Italia, Austria, consulatele generale din Napoli și Cracovia și consulatul din Brno”, a indicat, într-un comunicat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko.

„Pachetele conțineau ochi de animale”, a spus el, adăugând, fără a da mai multe detalii: „Chiar şi ambalajele pachetelor erau înmuiate într-un lichid de culoare specifică și aveau un miros asemănător”.

„Avem motive să credem că o campanie bine planificată de teroare și intimidare a ambasadelor și consulatelor ucrainene este în desfășurare”, a declarat, vineri, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kouleba, într-un comunicat.

„Aceste tentative (de intimidare) sunt inutile”, a subliniat el, arătând spre Rusia care a suferit mai multe înfrângeri umilitoare pe teren militar în ultimele săptămâni în Ucraina.

În comunicat, Kievul a spus că el „cooperează cu agențiile de aplicare a legii din țări străine pentru a investiga toate cazurile de amenințări, pentru a-i identifica pe cei implicați și a-i aduce în fața justiției”.

„Înăuntru am găsit ochiul zdrobit al unui animal”

Ministerul de Interne spaniol a confirmat că ambasada Ucrainei din Madrid a primit un pachet care conținea un ochi de animal.

„Pachetul primit în această după-amiază la Ambasada Ucrainei nu conținea niciun mecanism, exploziv sau substanță explozivă”, se arată într-un comunicat al ministerului. „Înăuntru am găsit ochiul zdrobit al unui animal”, a precizat el.

Potrivit unei surse din poliția spaniolă, „o analiză mai aprofundată” a pachetului era în curs.

Anunțul primirii de pachete suspecte vine la două zile după ce o scrisoare-bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Madrid, rănind „ușor” un angajat care se ocupa de el, potrivit poliției naționale spaniole.

În Cehia, poliția a declarat pe Twitter că pachetul trimis consulatului ucrainean din Brno conținea „țesut animal” și că vor fi efectuate analize aprofundate.

La Varșovia, polițiștii au indicat că ambasada Ucrainei a primit joi un pachet, fără a-i preciza conținutul.

„Am exclus rapid orice pericol”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției, Sylwester Marczak, notează lalibre.be

La Haga (Olanda), un jurnalist AFP a văzut o mașină de poliție oprită în apropierea ambasadei Ucrainei chiar înainte de ora 12:30 GMT, înainte de a părăsi rapid incinta.

Un angajat al ambasadei care îi întâmpina pe cetățeni ucraineni, care își așteaptau programarea într-un container transformat într-o sală de așteptare în fața clădirii, a refuzat să facă vreun comentariu.

blank
blank