Ucraina
International

Ucraina a interceptat aproape jumătate din rachete hipersonice rusești. Putin, furios din cauza eșecului

Apărarea din Ucraina a distrus cu succes 25 din 63 de rachete hipersonice lansate de Rusia. Putin le credea de neoprit, dar s-a înșelat amarnic

Ucraina mai demolează un mit.

„Arma de neoprit” a lui Vladimir Putin a dat rateuri.

Ucraina a interceptat aproape jumătate din rachetele hipersonice lansate de Rusia

Apărarea antiaeriană din Ucraina a interceptat cu succes 25 din cele 63 de rachete hipersonice Kinzhal lansate de Rusia, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat.

Kh-47M2 Kinzhal este o rachetă balistică hipersonică rusă lansată de aer de avioanele rusești. Are o rază de acțiune estimată de 460–480 km și o viteză maximă raportată de „Mach 10”. Fabricile rusești care produc racheta Kh-47M2 Kinzhal folosesc piese importate din mai multe țări ale Uniunii Europene, raportase The Insider .

În 2022, președintele american Joe Biden a descris racheta ca fiind „imposibilă de oprit”. Statele Unite ale Americii s-au apucat abia după invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia să testeze prototipuri. Dar în final, s-ar părea însă că racheta atinge această viteza de 10 mach doar în rapoartele de propagandă de la Kremlin.

Ucraina

Putin s-a înșelat

Afirmațiile dictatorului de la Kremlin care au provocat spaimă în Europa nu s-au dovedit exacte pe câmpul de luptă. De altfel, statele membre NATO au sisteme de apărare antiaeriană mai avansat decât ce are Ucraina la ora actuală. Ucraina, cu o mână de lansatoare și rachete Patriot, reușește performanța să doboare aproape jumătate din rachetele hipersonice rusești, considerate a fi cele mai rapide proiectile de pe planetă.

„63 de rachete Kinzhal au fost lansate de Rusia de când a început invazia la scară largă, iar 25 dintre ele au fost distruse. Primăvara trecută am obținut sistemele Patriot și capacitatea de a distruge rachete balistice lansate cu aer”, a anunțat Ihnat.

Pe 2 ianuarie, Rusia a lansat un atac aerian masiv asupra Ucrainei, lansând încă 10 rachete hipersonice Kinzhal. Forțele aeriene ucrainene raportează că toate au fost interceptate cu succes.

Rusia continuă să bombardeze Ucraina, dar provoacă mai puține victime, grație sistemului de apărare occidental

Forțele rusești au dezlănțuit mai multe rachete de croazieră și balistice în Ucraina la începutul zilei de 8 ianuarie, ucigând trei persoane și rănind peste 30, au raportat autoritățile ucrainene. Au fost raportate explozii în regiunile Zaporojie, Hmelnytskyi, Dnipropetrovsk și Harkov.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că atacul Rusiei a avariat o întreprindere, o instituție de învățământ din Harkov și o casă din orașul Zmiiv. Potrivit ultimelor actualizări ale lui Syniehubov și al șefului adjunct al Oficiului Prezidențial, Oleksii Kuleba, o femeie a fost ucisă și alte patru persoane au fost rănite în Harkov și Zmiiv. Cel puțin șase explozii s-au auzit în regiunea de vest a Ucrainei, Hmelnytskyi. Apărarea antiaeriană locală a interceptat două rachete rusești deasupra regiunii.

Forțele ruse au lovit Kryvyi Rih și Novomoskovsk în regiunea Dnipropetrovsk, ucigând o femeie și rănind alte 25 de persoane, inclusiv cinci copii cu vârsta cuprinsă între patru și 17 ani, a raportat guvernatorul regional Serhii Lysak. Un mall, peste 20 de case, trei clădiri administrative, două benzinării, o clădire cu cinci etaje și o mașină au fost avariate în regiunea Dnipropetrovsk.

Ucraina

Bombardierele rusești operează la graniță

Începând cu ora locală 9:30 dimineața, încă patru persoane au fost rănite în atacul asupra Zaporizhzhia, dar numărul ar putea crește pe măsură ce vor veni mai multe informații. Numărul exact al rachetelor lansate de Rusia și doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei la ora respectivă nu a fost încă raportat.

Anterior, Forțele Aeriene au avertizat că bombardiere rusești Su-35 operează chiar la nord de granița cu Rusia și i-au îndemnat pe rezidenți să ia în serios amenințările cu rachete. Cel puțin 13 avioane bombardiere grele au decolat de pe un aerodrom din regiunea Murmansk din Rusia. De asemenea, s-a raportat că aeronavele Mig-31k au decolat de la Savasleyka, în zona Nijni Novgorod din Rusia.

Forțele ruse au lovit Zmiiv în dimineața zilei de 8 ianuarie, rănind trei persoane, a informat guvernatorul regional Oleh Syniehubov, citat de Kyiv Independent.

blank