rachete
International

Ucraina a doborât rachete trase spre Kiev. Navele din Marea Neagră, manevre de război

Armata ucraineană a declarat că a folosit rachete antiaeriene pentru a distruge rachetele de croazieră rusești în timpul unui șir de atacuri asupra infrastructurii energetice din întreaga țară sâmbătă dimineața.

„18 rachete de croazieră inamice au fost distruse de aviație, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc”, a spus un post al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, arată CNN.

„În plus, rușii au atacat de pe navele dn Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr. Un total de 16 declanșări”, a continuat. CNN nu poate confirma în mod independent afirmațiile armatei ucrainene.

Mai multe rachete care zburau sâmbătă spre Kiev au fost doborâte de forțele de apărare aeriană din regiune, a declarat primarul orașului Kiev, Vitaliy Klitschko, într-un comunicat separat.

O serie de atacuri în toată Ucraina sâmbătă i-au lăsat fără electricitate pe locuitorii din Odesa, Cerkasi, Kropyvnitsky, Rivne, Hmelnițki și Luțk, potrivit oficialilor din fiecare regiune.

Hersonul, evacuat

Autorităţile proruse din regiunea Herson anexată de Rusia din sudul Ucrainei le-au cerut sâmbătă civililor să părăsească „imediat” capitala regiunii, oraşul Herson, în faţa avansului forţelor Kievului, relatează AFP.

„Toţi locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul”, a scris pe Telegram administraţia de ocupaţie prorusă din regiune, evocând o „situaţie tensionată pe front” şi „un pericol crescut de bombardamente masive”.

Evacuările spre malul stâng al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două, au început de miercuri.

Ucraina se pare că se pregăteşte să dea o nouă lovitură crucială efortului de război al preşedintelui Vladimir Putin cu o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului, primul mare oraş ucrainean capturat de Rusia după invazia sa în februarie.

Pericolul migrației

Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal a avertizat împotriva unui „nou tsunami al migraţiei” dacă Rusia îşi va continua atacurile asupra infrastructurilor civile din ţara sa, într-un interviu care urmează să fie publicat integral duminică, relatează AFP.

Denis Şmîgal, care urmează să participe luni la forumul economic germano-ucrainean de la Berlin, a acuzat Moscova că vrea „să arunce Ucraina într-o catastrofă umanitară”, potrivit unor extrase din interviul său pentru ziarul duminical Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, comunicate în avans.

„Dacă nu mai există curent, electricitate şi apă în Ucraina, asta poate declanşa un nou tsunami al migraţiei”, a spus el.

Rusia vrea „să ofere Ucrainei o iarnă rece, în cursul căreia oamenii ar putea literalmente să moară îngheţaţi. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară planificată, cum Europa nu a mai văzut după cel de al Doilea Război Mondial”, a avertizat el.

Premierul ucrainean urmează să aibă luni o întrevedere bilaterală la Berlin cu Olaf Scholz şi să participe împreună cu cancelarul german la un forum economic care reuneşte reprezentanţi ai companiilor germane şi ucrainene.

În interviul său pentru FAS, Denis Şmîgal a mai cerut Berlinului să livreze Ucrainei noi muniţii în următoarele zile pentru a respinge loviturile aeriene ruseşti.

Pentru reconstrucţia Ucrainei, Şmîgal vrea să fie utilizate activele ruseşti îngheţate în străinătate. Pagubele provocate de atacul Rusiei se ridică în prezent la „peste 750 de miliarde de dolari”, a declarat el.

În paralel, există active ruseşti îngheţate în valoare de 300 până la 500 de miliarde de dolari, a subliniat el. „Ar trebui să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor ruseşti”, a spus premierul ucrainean.

După forumul economic germano-ucrainen de luni, în cadrul căruia preşedintele Volodimir Zelenski va susţine o alocuţiune video, marţi va avea loc la Berlin o conferinţă internaţională pentru reconstrucţia Ucrainei.

„Va trebui să investim enorm” pentru reconstrucţia Ucrainei, a afirmat cancelarul Scholz în podcastul său săptămânal publicat sâmbătă.

„Ucraina nu poate face totul singură. UE nu poate face totul singură. Numai comunitatea internaţională, care susţine în prezent Ucraina, o poate face. Şi trebuie să o facă pentru multă vreme”, a afirmat el, potrivit Agerpres

blank