IT&C, Stiri

Ubuntu Touch va fi lansat pe Meizu MX4. Acesta e telefonul care devine și PC

Ubuntu Touch ajunge în sfârșit pe piață și se poate dovedi cea mai interesantă platformă. După un eșec cu proiectul de crowdfunding de 32 milioane, Ubuntu revine pe un smartphone de vârf din China.

ubuntu-touch-630x420

Ubuntu Touch s-a ridicat drept un sistem de operare mobil, derivat din Ubuntu, care să concureze de la egal la egal cu Android, iOS sau Windows Phone. Care este marea calitate a Touch? Ei bine, fiind vorba de Ubuntu, sistemul de operare bazat pe Linux a fost modificat cât să ruleze pe dispozitive mobile, dar odată conectate la un monitor să devină „PC-uri“. PCWorld notează că Ubuntu Touch ajunge pe piață prin Meizu MX4.

Versiunea stabilă de Ubuntu Touch a fost lansată pe 16 septembrie, pentru câteva dispozitive Nexus (tableta Nexus 7 din 2013, Nexus 10 și Nexus 4), dar din decembrie vom putea cumpăra Meizu MX4 cu acest sistem de operare preinstalat. Despre acest smartphone noi am mai scris. Este un flagship chinez, dar la preț mai mic decât altele similare, iar default vine cu Android.
Hardware pentru Ubuntu Touch

Meizu MX4 cu Android are un ecran de 5,36 inci cu rezoluție 1.920×1.152 pixeli, folosește un MediaTek MT6595 octo-core cu patru nuclee tactate la 2,2 GHz şi alte patru la 1,7GHz, iar memoria RAM este de 2GB. Fotografiile se vor realiza cu camera principală de 20,7 MP. Aceasta din urmă foloseşte un senzor de ultimă generaţie de la Sony de tip Exmor RS.

Va fi disponibil în variante de 16, 32 şi 64GB cu conectivitate CAT.4 LTE, Dual Band WiFi şi Bluetooth 4.0. Prețul la care a fost lansat este între 225 de euro şi 300 de euro (dependent de spațiul de stocare), iar bateria este de 3.100mAh. Acest hardware va sta și la baza Meizu MX4 Ubuntu Edition, dar înainte de confirmare existau zvonuri cu privire la o versiune mai puternică a telefonului.

Primele specificații neoficiale de Meizu MX4 îl dădeau cu ecran 2K la o rezoluție de 2.560×1.440 pixeli și diagonală de peste 5 inci, un procesor Samsung Exynos cu opt nuclee și o memorie RAM de 3GB. Telefonul ar fi utilizat tot o cameră foto de 20 de megapixeli cu senzor Sony. Acest model se pare că ar veni pe piață, dar va fi o versiune Pro pentru Ubuntu Edition.
Preț pentru telefoane cu Ubuntu Touch

Hardware-ul de mai sus, cel Pro, este similar cu ceea ce Ubuntu Edge trebuia să aibă. Acest proiect a pornit pe Indiegogo și Canonical, compania care dezvoltă Ubuntu, voia să strângă 32 de milioane de dolari pentru a lansa cel mai puternic smartphone. În 2013, când a pornit proiectul, telefonul Edge ar fi avut Ubuntu Touch, 4GB de memorie RAM, 128GB spațiu de stocare, ecran de 4,5 inci HD, difuzoare stereo și un preț de aproximativ 700 de dolari.

Despre Meizu MX4 Ubuntu Edition nu se știe un preț, dar Mark Shuttleworth, directorul Canonical, a spus în martie că dorește telefoane între 200 și 400 de dolari cu Ubuntu Touch. Astfel, ar concura direct cu liniile mid-level cu Android sau Windows Phone.
De ce e special Ubuntu Touch?

Partea frumoasă e că telefonul (sau tableta) ar putea fi conectat la un dock station și un monitor, iar astfel ai obține un PC. Rulează aplicațiile pe care Canonical le are în magazinul Ubuntu și în timp ar atrage mai mulți dezvoltatori. Ubuntu Touch ar deveni un Android mai puternic, mai desktop centric. Se vorbește de câțiva ani că atât Apple, cât și Google sau Microsoft încearcă să uniformizeze cele două lumi.

Apple ar ajunge să aibă același sistem de operare Mac OS și iOS într-unul singur, gata pentru orice dispozitiv, la fel și Microsoft și Google cu Windows, respectiv Android. Până acum, Microsoft pare să se descurce cel mai bine.