Featured, IT&C

Uber are un soft care blochează calculatoarele ridicate de poliție în cadrul anchetelor asupra companiei

Uber are un soft care blochează computerele ridicate de către autorități în diversele anchete asupra practicilor companiei de transport, potrivit Bloomberg.

Aceasta dă ca exemplu o investigație din mai 2015, când zece investigatori de la Fiscul din statul canadian Quebec au făcut un raid la sediul companiei din Montreal. Autoritățile bănuiau că Uber a încălcat legea și au venit cu un mandat pentru a colecta dovezi.

La acel moment, managerii locali au avertizat pe un număr de urgență birourile din Sans Francisco ale companiei. Imediat, experții Uber din California au blocat de la distanță calculatoarele din Montreal. Astfel, Fiscul canadian a rămas cu ochii în soare.

Majoritatea companiilor de tehnologie nu au de ce să aștepte poliția la birou. Dar Uber nu este orice fel de companie, scrie sursa citată. Compania de transport are o reputație de ocoli legislația muncii și reglementările privind taxi-urile. Așa că Uber a fost ținta autorităților din multe țări.

Ripley, botezat după eroina din filmele Alien

Aici intră în scenă softul respectiv. Numit Ripley, acesta a fost folosit din primăvara lui 2015 până la finele lui 2016. Uber l-a utilizat pentru a neutraliza raidurile poliției în mai multe țări, mai scrie Bloomberg, care citează trei surse din cadrul companiei.

Ultimele versiuni ale Ripley permit Uber să selecteze ce informații acordă autorităților, chiar dacă acestea vin cu mandat.

Acesta se numește Ripley după numele eroinei interpretate de către Sigourney Weaver în seria de filme Alien. În aceste pelicule, extratereștii ucid cu ușurință cele mai bune echipe umane de soldați și mercenari.

Ce spune Uber

Uber spune că ”la fel ca orice alte companii din lume, avem proceduri de securitate pentru a proteja datele companiei și ale clienților”.

Pe de altă parte, softul Ripley a fost folosit în cel puțin o duzină de cazuri, ceea ce ridică semne de întrebare în privința obstrucționării justiției.

Creat în urma unor raiduri

Programul Ripley a fost creat după ce autoritățile din Bruxelles, Belgia, au făcut un raid asupra birourilor companiei. Autoritățile belgiene au acuzat compania că funcționează fără licență. În timpul raidurilor, investigatorii au căpătat acces la sistemul de plăți al Uber și la documentele financiare, dar și la informațiile privind șoferii și utilizatorii. O săptămână mai târziu, un alt raid a avut loc la Paris. Drept urmare, șefii Uber din California au decis criptarea calculatoarelor, astfel încât acestea să se delogheze după 60 de secunde de inactivitate.

Investigații fără număr

Uber este acuzată în cel puțin cinci investigații separate ale Departamentului Justiției. New York Times scria anul trecut că Uber folosea un soft numit Greyball care prezenta forțelor de ordine o versiune falsă a aplicației, astfel încât să evite amendarea șoferilor.

De asemenea, Uber este în vizorul FBI pentru că a accesat sistemele rivalei Lyft prin crearea de conturi false. Un alt caz împotriva companiei este legat de furtul de date comerciale, dezvăluirea fiind făcută în cadrul procesului cu Google.

În fine, o altă investigație din SUA se centrează pe faptul că Uber a dat șpagă în anumite state din Asia.

Uber a pierdut licența de transport în Londra, cel mai mare oraș din Europa în care activează.

Uber este serviciu de transport

De asemenea, Curtea Europeană de Justiție a decis la finele anului trecut că Uber este serviciu de transport, astfel că trebuie să aibă autorizații și licențe.

Un alt scandal care a lovit anul trecut compania este cel legat de faptul că hackerii au accesat datele tuturor celor 57 de milioane de utilizatori și șoferi ai companiei, inclusiv din România.

Un alt soft al Uber prezenta un desktop fals poliției și autorităților. Acesta se numea uLocker, dar Uber spune că nu a fost folosit niciodată și că actualele versiuni ale uLocker nu includ această capabilitate.