TVA zero
Social

TVA zero, decis la Bruxelles. Alimentele tot scumpe rămân

TVA zero la alimente este o măsură adoptată deja de două state europene. Și la noi PSD a susțin această măsură în primă fază, apoi s-a răzgândit. Șeful PNL spune că această măsură este bună pentru producători și nu pentru populație. Zilele următoare la Bruxelles, europarlamentarii vor decide asupra TVA zero, măsură care ar putea fi adoptată de țara noastră.

În contextul în care prețurile s-au dublat în mare parte față de anul trecut, se tot caută soluții ca oamenii să poată să-și asigure măcar traiul zilnic și aici s-a pus în discuție TVA zero la alimente. Ungaria și Polonia au adoptat deja această măsură, iar în România încă există discuții. Dacă inițial PSD dădea exemplu altor state UE cu această măsură, șeful PSD, Marcel Ciolacu, s-a răzgândit și a spus că nu ne trebuie.

„Nu cred că va ajuta TVA zero la alimente. Deja e redus. Am văzut alte țări europene au luat alte măsuri. Au plafonat prețurile la alimente de bază, se pare că e mult mai bine”, declara Marcel Ciolacu. Florin Cîțu a respins din start această ideea și susține că doar producătorii ar ieși în câștig, însă la buget vor fi bani mai puțini. „Am înțeles că este o competiție aici, cât de mult să scadă TVA. Dar TVA scăzut înseamnă și venituri mai mici la buget.”, a spus Cîțu. Lucru susținut de altfel de mai mulți analiști economici, care spun că dacă scad TVA-ul de aici, trebuie să ia bani din altă parte, ceea ce clar înseamnă o impozitare suplimentară. Analistul Pwc România Daniel Anghel a precizat într-o analiză că: ,,reducerea TVA la 0% pentru alimente poate reprezenta doar o soluție temporară care vizează o reducere „artificială” a inflației și, prin urmare, ar trebui însoțită de alte politici.”, a spus Anghel. Să ne amintim de reducerea TVA la alimentele de bază la 9% cât este în prezent și de faptul că avem pe piață o pâine care costă 7-8 lei și un litru de lapte care costă 5-6 lei. Cu alte cuvinte, scăderea TVA-ului ar fi resimțită pe moment de populație, dar ulterior prețurile vor crește progresiv și cumpărătorii nu vor mai simți diferența de preț la buzunar.

De fapt, PSD propunea în primă fază scăderea TVA-ului de la 9% la 5%, deoarece atât permite legislația europeană în acest moment, însă parlamentarii europeni vor decide în aceste zile dacă vor ca alimentele de bază să aibă TVA zero. Măsura ar urma să fie implementată și de țara noastră.

,,România poate opta pentru aplicarea cotei 0% pentru cele 5 categorii de bunuri prevăzute, inclusiv alimentele, așa cum s-a discutat public recent în contextul creșterii ratei inflației la un nivel fără precedent în ultimii zece ani. Măsura poate fi o gură de oxigen pentru consumatori. Totuși companiile nu sunt obligate să își reducă prețul odată cu reducerea TVA, neexistând garanția că efectele vor fi resimtite direct de consumatori.”, explică Daniel Anghel. Fondul Monetar Internațional recomandă acțiuni mai concentrate și direcționate, cum ar fi ajutorul pentru gospodăriile care sunt împinse în sărăcie.

Recent, Florin Cîțu a spus că va propune Coaliției reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5%, precum și reducerea taxei pe valoare adăugată. În opinia sa, atât bugetele personale ale românilor, cât și evoluția inflației. Potrivit calculelor sale, reducerea CAS de la 25% la 20% ar aduce aproximativ 317 lei în plus în buzunarul unui român cu salariu mediu. Reacția liderului PNL vine după ce ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat vineri că impozitarea forței de muncă este, în opinia sa, foarte mare și trebuie reanalizată. Cert este că anul acesta, Coaliția a promis că nu vor fi noi taxe, însă la ministerul de finanțe se coc multe proiecte, care ne-ar putea afecta pe toți, cel mai probabil de anul viitor, însă până atunci suntem deja afectați de dublarea prețurilor la gaze și electricitate care au condus la scumpiri în lanț.

blank