Economic, Stiri

TVA ar putea scădea la loc la 19%

Guvernul va da citire, cel mai probabil azi, noului Cod fiscal, care ar urma să fie dezbătut până la jumătatea anului. Apoi, în premieră, ar trebui să fie adoptat la 6 luni după dezbatere. Adică la 1 ianuarie 2016, când România ar putea avea noroc să aibă din nou un TVA de 19%, urcat, fără explicaţii, de guvernarea de dreapta din 2010, la 24%.

boc_14732500

Premierul Victor Ponta ar urma să anunţe azi după şedinţa de guvern principalele modificări ce vor fi aduse fiscalităţii româneşti, începând cu 1 ianuarie 2016. Printre ele ar fi schimbarea taxelor pe proprietate – maşini şi case – , eliminarea impozitului pe dividende, apropierea dărilor către stat dintre salarii şi alte forme de plată a muncii şi, nu în cele din urmă, ba chiar principalul obiectiv al guvernului, scăderea TVA la 19%, o dată cu renunţarea ideii la TVA redus pe alimente, au spus pentru ECONOMICA.NET surse sindicale care au conspectat proiectul ce va fi prezentat azi de Ponta.

Astfel, principalele modificări ar putea fi:

 

  • eliminarea impozitului pe dividende

  • eliminarea pragurilor de impozitare pe clădirile suplimentare (azi, impozitul se dublează de la a doua locuinţă aflată în proprietate)

  • acordarea posibilităţii autorităţilor locale să majoreze cu 50% pe an impozitele locale

  • introducerea unor contribuţii sociale pe drepturi de autor, şi alte plăţi pe profesii liberale similare, similare salariului

  • scăderea TVA standard de la 24% la 19%     

  • cota unică nu se modifică. Vor apărea chiar deduceri suplimentare din impozitul pe venit

 

Schimbările aduse noului Cod fiscal vor fi înaintate de guvern spre dezbatere. Este de aşteptat ca până la jumătatea anului ele să fie bătute în cuie şi aplicabile de la 1 ianuarie, cu 6 luni după ce au fost adoptate de societate, aşa cum spune Codul fiscal.

Guvernul Boc a majorat TVA de la 19% la 24% în vara anului 2010, ca parte a unui pachet de măsuri de austeritate convenit cu FMI, ce urmărea echilibrarea finanţelor publice ale ţării. Mişcarea a dus România în topul ţărilor europene cu cel mai ridicat TVA, cu atât mai mult cu cât România nu are un TVA redus pe alimente, cum obişnuieşte cea mai  mare parte a ţărilor UE.

TVA este cea mai importantă sursă de venituri la bugetul statului, aducând guvernanţilor 7,5% din PIB, ţinând cont că toate contribuţiile sociale plătite de angajaţii şi de angajatorii din România pe locurile de muncă, reprezentând contribuţia de şomaj, cea de sănătate şi cea de pensie, aduc 8,5% din PIB.

blank