Turcia
International

Turcia sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Oficial american: Joe Biden s-a implicat în negocierile „din culise”

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat marți seară președintele finlandez Sauli Niinisto. El și premierul Suediei au avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma căreia a fost făcut anunțul. Ulterior, un oficial american a dezvăluit că președintele Joe Biden a fost implicat în negocierile „din culise” dintre cele două țări nordice și Turcia.

În urma întâlnirii, Turcia va sprijini „invitarea Finlandei și Suediei de a debeni memre NATO”, se arată într-un comunicat al președinției finlandeze.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Suediei, Magdalena Andersson, au avut marți o întâlnire cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, înainte de începerea summitului NATO.

„Ca rezultat al întâlnirii, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum trilateral care confirmă că, la summitul (NATO) de la Madrid din această săptămână, Turcia va sprijini invitarea Finlandei și Suediei deveni membre NATO”, a declarat președintele Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al președinției finlandeze.

„Pașii concreți ai accederii noastre la NATO vor fi agreați de aliații NATO în următoarele două zile, dar decizia este iminentă”, a mai precizat Niinisto.

În comunicatul președinției se mai arată că Finlanda ia în serios îngrijorările Turciei privind amenințările teroriste și „condamnă terorismul în toate formele și manifestările sale”.

Oficial american: Joe Biden a jucat un rol în negocieri

Președintele american Joe Biden sprijină înțelegerea care va permite Finlandei și Suediei să devină membre NATO și a jucat un rol în negocierile „din culise” dintre cele două țări nordice și Turcia, a declarat marți un înalt oficial american, potrivit Reuters.

Oficialul, care a vorbit cu reporterii sub condiția anonimatului, a spus că Joe Biden a vorbit despre NATO cu Recep Tayyip Erdogan mai devreme, în cursul zilei de marți, la cererea celor două țări candidate.

Turcia nu a insistat ca cererile sale pentru avioane americane de ultimă generație să fie incluse în negocieri, a mai spus oficialul citat. 

O întâlnire între Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan este așteptată să aibă loc miercuri, în marka summitului NATO.

(Textul a fost updatat și completat cu partea privind implicarea președintelui Joe Biden în negocieri.)