Guvernul din Turcia a trimis Parlamentului de la Ankara acordul militar bilateral încheiat la sfârşitul lunii noiembrie cu Guvernul de la Tripoli şi aşteaptă un vot favorabil pentru acest act care deschide calea unei intervenţii militare în Libia.

Turcia pledează pentru cauza Guvernului libian recunoscut de comunitatea internaţională în conflictul care îl opune cu forţele mareşalului Khalifa Haftar, liderul din estul ţării. După opt luni de ofensivă, mareşalul Haftar, sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia, le-a ordonat joi trupelor sale să ţintească centrul oraşului Tripoli, pentru a purta „bătălia finală“. Acordul încheiat între Tripoli şi Ankara prevede mobilizarea unei forţe de reacţie rapidă turce dacă Guvernul libian solicită acest lucru.

Încă nu se ştie data supunerii acestui acord la vot, dar se aşteaptă ca Parlamentul de la Ankara să susţină Guvernul turc în demersul său libian. Ankara şi Tripoli au mai semnat un memorandum privind frontierele maritime în Marea Mediterană, un act puternic contestat de Grecia, care denunţă o încălcare a dreptului internaţional. Acest acord a fost trimis la ONU pentru aprobare.