Turcia a atacat cu drone o bază a Rusiei din Siria pentru a elimina kurzi
International

Turcia a atacat cu drone o bază a Rusiei din Siria pentru a elimina kurzi. Erdogan: „Este dreptul nostru cel mai legitim să mergem acolo unde securitatea noastră este amenințată”

Turcia a atacat miercuri cu drone o pozitie kurda in interiorul unei baze rusesti din nord-estul Siriei, ucigand un luptator kurd si ranind trei, a declarat pentru AFP un oficial militar kurd.

Victimele sunt luptatori ai Fortelor Democratice Siriene, conduse de kurzi, care lupta impotriva gruparii Stat Islamic in regiune, a precizat ofiterul SDF. Drona a atacat un „birou de relatii” cu fortele ruse al SDF, precizeaza syriahr.com.

Presedintele Turciei a facut din nou aluzie marti la o posibila noua ofensiva terestra in Siria impotriva militantilor kurzi, insa Rusia a indemnat la retinere si a cerut Ankarei sa evite o escaladare.

Trimisul prezidential rus in Siria, Alexander Lavrentyev, a declarat ca Turcia ar trebui „sa dea dovada de o anumita retinere” pentru a preveni o escaladare in Siria, unde tensiunile s-au accentuat in weekend dupa ce lovituri aeriene turcesti au ucis si ranit mai multi soldati sirieni, informeaza ABC.

Lavrentyev – a carui tara este un aliat puternic al guvernului sirian – si-a exprimat speranta ca „va fi posibil sa ii convingem pe partenerii nostri turci sa se abtina de la utilizarea excesiva a fortei pe teritoriul sirian”.

Turcia a efectuat lovituri aeriene asupra unor tinte ale militantilor kurzi din nordul Siriei si Irakului in weekend, ca represalii la un atentat mortal cu bomba din 13 noiembrie de la Istanbul, pe care Ankara il atribuie grupurilor militante. Gruparile au negat implicarea in atentat.

Loviturile aeriene au atins, de asemenea, mai multe pozitii ale armatei siriene in trei provincii de-a lungul granitei cu Turcia si au ucis si ranit mai multi soldati sirieni, au declarat oficialii sirieni.

„Desigur, vom face apel la colegii nostri turci sa dea dovada de o anumita retinere pentru a preveni o escaladare a tensiunilor si o escaladare a tensiunilor nu doar in nord, ci si pe intregul teritoriu al Siriei”, a declarat Lavrentyev, citat de agentiile de presa de stat rusesti, in capitala Kazahstanului, Astana, inaintea discutiilor privind Siria.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca actiunile Turciei nu se vor limita la lovituri aeriene, sugerand o posibila noua incursiune .

„Am fost deasupra teroristilor in ultimele zile cu avioanele, artileria si dronele noastre”, a declarat Erdogan. „Cat mai curand posibil, ii vom eradica pe toti impreuna cu tancurile si soldatii nostri”.

Erdogan a continuat: „De acum incolo, exista o singura masura pentru noi. Exista o singura granita. (Si aceasta este) siguranta propriei noastre tari, a propriilor nostri cetateni. Este dreptul nostru cel mai legitim sa mergem acolo unde aceasta securitate este asigurata”.

Turcia a lansat trei incursiuni majore in nordul Siriei din 2016 si controleaza deja o parte din teritoriul sirian din nord.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marti ca Moscova priveste preocuparile de securitate ale Turciei „cu intelegere si respect”, dar, de asemenea, indeamna Ankara sa „se abtina de la pasi care ar putea duce la o destabilizare grava a situatiei in general”. „Se poate intoarce ca un bumerang”, a spus Peskov.