Actualitate, Featured

Turcan visează că Guvernul va eradica somajul din Valea Jiului

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat miercuri că Guvernul demarează un program pilot pentru combaterea șomajului din zonele miniere și industriale. Programul se bazeză pe fonduri europene și presupune folosirea a 2 milioane de euro prin care să fie sprijiniți șomerii și persoanele inactive din Valea Jiului.

„Programul va aduce un sprijin concret pentru cei aproximativ 1560 de șomeri din această zonă, dar și pentru alte categorii de persoane. Astfel, 2 milioane de euro din fonduri europene vor fi cheltuiți în beneficiul a 2000 de persoane vulnerabile și vor permite eradicarea în totalitate a șomajului din zona Petroșani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni și Uricani. Următoarele proiecte de combatere a șomajului vor viza alte 7 regiuni, cu peste 1 milion de beneficiari”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Valea Jiului este una dintre zonele cu cel mai mare șomaj din țară, după ce rând pe rând au fost închise minele de cărbune. Închiderea tutoror minelor se va face gradual, iar o mare problemă va fi cea socială, având în vedere că sunt încă peste 4.000 de anagajați la Complexul Energetic Hunedoara. Rata șomajului din Valea Jiului a scăzut însă în ultimii ani pentru că zona s-a depopulat.

Programul anunțat de Raluca Turcan a fost pus în dezbatere publică de ministerul Fondurilor Europene în luna august 2019 și presupune organizarea și derularea de programe de formare profesională a adulților, evaluarea și certificarea competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale sau furnizarea de servicii specializate pentru stimularea ocupării.