Recalculare pensii. Ministrul Muncii a anunţat că până în prezent au fost evaluate 220.000 de dosare. Raluca Turcan a precizat că procesul de recalculare va dura un an şi jumătate.

Recalculare pensii. Ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat în cadrul unei dezbateri că până acum au fost evaluate 220.000 de dosare de pensie.

Raluca Turcan anunță că sunt evaluate, deja 220.000 de dosare pentru recalculate:

„Peste un an încă nu vom fi gata, dar vă dau o veste bună: avem deja 220.000 de dosare evaluate, cu resurse interne”, a declarat ministrul Muncii într-o dezbatere despre munca în pandemie.

Raluca Turcan a avansat termenul de un an şi jumătate până la finalizarea evaluării tuturor celor 5 milioane de pensii din sistemul public.

„S-a vorbit în decursul timpului despre majorarea pensiilor, mult timp a fost un subiect omniprezent în spaţiul public. Când am ajuns ministru, am întrebat: ce trebuie să facem pentru majorarea pensiilor? În primul rând, pentru a trece la o nouă formulă, aşa cum trebuia să se întâmple pentru acea majorare de 40%, aveam nevoie ca toate pensiile să fie evaluate pe baza tuturor indicatorilor, incluse într-un format electronic, pentru ca aplicându-li-se noua formulă să ajungem la o recalculare şi majorare a pensiilor.

Pare simplu. Haideţi să vedem care e situaţia în realitate: cele 5 milioane de pensii din sistemul public sunt 250.000 – pentru cei care au lucrat în agricultură – într-un format letric, de dosar cu şină; 1,3 milioane de dosare într-un format electronic mai bunicel şi restul într-un alt format electronic, care în momentul de faţă nu pot fi compatibilizate cu uşurinţă decât dacă refacem softul, ceea ce am şi făcut, şi introducem toate aceste date într-un format unitar

Evident că ne-am dat seama că dacă noi facem munca aceasta acum, pentru 5 milioane de pensii, oare n-ar trebui ca întregul sistem care priveşte pensiile publice să ajungă să fie pe termen lung şi operate mult mai uşor şi în baze de bate mult mai accesibile? Răspunsul este da şi, ca atare, tot prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă am accesat deja o sumă importantă pentru îmbunătăţirea softului, dotarea cu aparatură în toate casele judeţene de pensii şi de asemenea pentru suplimentarea personalului pentru a finaliza acest proces într-un an, într-un an şi jumătate”, a menţionat Raluca Turcan.