Actualitate, Featured

Turcan a mințit prin…omisiune. Iată despre ce este vorba

În aceste zile se discuta si se exagereaza cu argumente privind ”competenta” pe care unii o au iar altii nu o au. Una dintre persoanele „competențe” este și Raluca TURCAN (fosta TATARCAN) ce ocupă o prea înaltă dregătorie, în opinia mea. Acest fapt m-a determinat să studiez, cu atenție, parcursul său profesional și deontologic și am constatat următoarele:

-Exmatriculata de două ori de la doctorat

Conform unui cv mai vechi, din 2012, doamna deputat a fost din „2006 – prezent – Universitatea Transilvania din Braşov, doctorand în Marketing Politic”. Lăsând la o parte inexistența unui asemenea domeniu de doctorat, această informație dispare din CV-uri mai recente începand cu 2016 (Turcan Raluca [2]). Dar, în Hotărârea Senatului Univ Transilvania Brasov nr.31/22.10.2014, ( in anexa 5) apare o aprobare de prelungire a stagiului doctoral cu 2 ani pentru doctoranzii inscrisi in 2011 pentru Raluca Tatarcan, cas Turcan, la profesorul Gabriel Bratucu.

În fapt, și în 2006, Raluca Turcan se înscrisese tot la Gabriel Bratucu, la intervenția lui Theodor Stolojan, și datorită inactivității, în 2010 a fost exmatriculată. Printr-un concurs de împrejurari, se reînscrie, în 2011, nu își realizează, nici de aceasta dată, programul de pregătire doctorală, în primii 3 ani, și solicită o nouă prelungire pe care o obține, dar în zadar. În 2016, în contextul multiplelor discuții privind plagiatul, inclusiv ale colegului de partid, Vasile Blaga, se retrage de la studii doctorale, pentru a nu fi, din nou, exmatriculată. ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Raluca_Turcan)

-UN MASTERAT NEFINALIZAT IN 20 DE ANI
În toate CV-urile, inclusiv în cel din 2019, apare informația ”1999-
SNSPA Bucureşti – masterand în Comunicare şi Relaţii Publice”.

După cum se exprima, rezultă că doar în 1999 ar fi fost masterand și aceasta pare a fi realitatea. Dar, deoarece în 1999, termină facultatea la ASE, abia în oct. 1999 ar fi putut să înceapă studiile masterale.

Ceva nu este în regulă. Dacă suntem puțin mai riguroși, în 1999, facultatea în discuție nu organiza masterate în „comunicare și relații publice”, ci, conform legii, „studii academice postuniversitare”. Trecand peste acest fapt, realitatea este că Raluca Tatarcan de atunci, actuala Raluca Turcan, nu a încheiat până acum aceste studii și, conform legii, ar fi trebuit exmatriculată. De altfel, în 2016, deschide o discuție cu conducerea SNSPA referitoare la modalitatea prin care ar putea să-și finalizeze „masteratul”. Răspunsul primit nu a încurajat-o să continue. Informația rămâne, totuși, în CV, și susține competențele în PR ale doamnei deputat, pe care susține și scrie că le are.

-NU A ABSOLVIT INSTITUTUL PUSKIN DIN MOSCOVA

O nouă exprimare menită să inducă confuzie. Ceea ce putea face ca student, în perioada la care face referire, era să beneficieze de burse de studii (de aprox o lună fiecare), burse oferite de Oficiul Național pentru Burse de Studii în Străinătate al MEN. Acestea nu echivalau cu absolvirea institutului în discuție.

-OCUPAREA ILEGALA A UNOR POSTURI DIDACTICE
Pentru a fi mai convingătoare asupra competențelor sale în domeniul educației, d-na deputat afirmă în CV-ul postat chiar pe site-ul Camerei Deputaților că în perioada 2001 – 2006 – a fost cadru didactic asociat, Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea Romano-Germană Sibiu”.

Nu punem la îndoiala informația, cu toate că surse din universitățile respective ne spun că, de fapt, domnia sa venea ca să țină ore în locul lui Theodor Stolojan și nu a fost niciodată în statele de funcțiuni. Totuși, dacă suntem, din nou, riguroși conform art 55(5) din Legea nr 128/1997 privind statutul personalului didactic ), asemenea posturi puteau fi ocupate de persoane din afara învățământului astfel „Pentru candidații care provin din afara învățământului sau a cercetării științifice, se cere o vechime de minimum 5 ani în profilul postului pentru care concurează.” Prin urmare, abia prin 2005 ar fi putut îndeplini aceste condiții. Nu știm nimic nici de parcurgerea modulului de pregătire pedagogică, obligatorie conform art 68 din legea 84/1995, în vigoare pentru perioada în discuție.

-ABATERI DE LA DEONTOLOGIA PROFESIONALA

În 2002, Raluca Tatarcan apare „Co-autor al cărţii «Integrare şi politică fiscală europerană», Editura Informarket”, alături de Theodor Stolojan. http://opac.biblioteca.ase.ro/opac/bibliographic_view/147412;jsessionid=51B2326AEE75A42A4D31B3F747F7C3DB

blank blank blank 

 

Chiar dacă, asupra conținutului cărții sunt discuții serioase privind originalitatea acestuia, un lucru grav de nerespectare a dreptului de reproducere a textului se întâmplă: lucrarea este publicată, în același an și la Editura Burg din Sibiu cu un ISBN diferit. Daca luam in calcul faptul ca publicarea cărții in Editura inițială, Infomarket, s-a facut in cadrul unui proiect Phare al Universitatii Transilvania, problema devine si mai grava. Argumente in favoarea celor afirmate ne ofera si baza de date a Bibliotecii Nationale (vezi Atas.2_1-3). Atasamentele invocate mai sus ne ofera argumente pentru a afirma ca si afirmatia „Co-autor al unui dicţionar englez-rus-român de termeni economici, Academia de Studii Economice, Bucureşti” este falsă.

ACTIVITATE PUBLICISTICA NECONFIRMATA
Pentru că vorbeam de competențe, chiar la acest capitol din CV-ul d-nei deputat, gasim doua afirmații ”Activităţi publicistice, ştiinţifice, în foruri academice” și „Studii şi articole publicate în domeniul integrării europene, relaţiilor publice şi ştiinţelor politice”. Cu regret, și de aceasta dată, suntem nevoiti să infirmăm cele spuse. Ca argument atasam o interogare o cunoscutei baze de date Publish or Perish care, pentru Raluca Turcan, nu ne ofera nici un rezultat. Totul se reduce la cartea de care am vorbit in capitolul anterior.

blank

blank