Actualitate, Featured

Tudorel Toader pare dispus să intre în războiul procedurilor cu Iohannis

Tudorel Toader pare dispus să intre în războiul procedurilor cu şeful statului şi îi răspunde cu aceeaşi monedă. Ministrul Justiţiei anunţă că pe 27 decembrie, alături de documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, va trimite preşedintelui Klaus Iohannis şi propunerile pentru cele cinci funcţii de conducere vacante în parchete. Doar că, în frunte cu Adina Florea pentru DNA, propunerile vor fi aceleaşi.

„Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general”, a anunţat Tudorel Toader la Antena 3.

Tudorel Toader pare dispus să intre în războiul procedurilor cu Klaus Iohannis :

Ministrul l-a acuzat din nou pe Augustin Lazăr că trage de timp.

„În opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 19 aprilie. De ce spun asta? Pentru că s-a dus la Curtea de Apel Alba Iulia, la dânsul acasă, după aceea judecătorul de la Alba Iulia a trimis la Bucureşti, cel de la Bucureşti şi-a declinat şi el competenţa, competenţa, conflict negativ şi, culmea, ca să fie sigur că ceea ce nu i-a ieşit la Alba Iulia, de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, unde dura multă vreme, a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale că are o mare nedumerire: dacă poate sesiza instanţa de contencios administrativ de persoană fizică sau pe persoană juridică, adică cu nume şi prenume sau cu funcţia de procuror general. Şi orbul vede că e o tragere de timp”, a explicat ministrul.

Tot pe 27 decembrie, ministrul Justiţiei intenţionează să retrimită preşedintelui Klaus Iohannis propunerile pentru funcţiile de conducere a cinci unităţi de parchete, refuzate de şeful statului, printre care şi cea a Adinei Florea la conducerea DNA.

Tudorel Toader pare dispus să intre în războiul procedurilor cu Klaus Iohannis :

„Trimit şi pentru ceilalţi cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, că nu au avut adeverinţa de la CNSAS, când la scurt timp, chiar CNSAS spune nu era nevoie, CSM spune că nu era nevoie şi nici nu era obligaţia mea, era a CSM-ului. Vor fi aceleaşi cinci propuneri, arătându-i că nu e vorba de nelegalitate, cum mi-a scris”.

Toader a confirmat că, printre propuneri este şi cea a Adinei Florea la conducerea DNA. „Pe toate cinci. Arătându-i că nelegalitatea arătată de preşedinte nu a existat şi nu există”.

În aceeaşi emisiune de la Antena 3, ministrul Justiţiei le-a acuzat pe Livia Stanciu şi Cristina Tarcea, fost, respectiv actual preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că nu au greşit, ci au sfidat legea la alcătuirea completurilor de cinci judecători.

„Nu aş vorbi de cuvântul eroare. Judecătorii la nivelul acela nu pot fi în eroare,” consideră Tudorel Toader. ”Eroarea este exclusă, după părerea mea, a fost o evidentă sfidare.(…) Exclud starea de eroare. De ce? Legea e din 2014, a trecut peste ea, „ba numai 4 şi noi suntem şefi”. Dar a venit în primăvară o decizie a lui 2018 care a lămurit problema, nu a înţeles nici a doua oară. A venit legea de modificare a legilor justiţiei, dacă nici a treia oară nu a înţeles… Suntem în faţa unei atitudini de sfidare, nu din aia românească, ci din aceea ca să fim noi preşedinţi.”

Întrebat dacă cele două ar trebui să mai rămână în funcţii, Toader a spus că nu ministrul face anchetă, iar cei care cred că este vorba de nereguli se pot adresa Secţiei de anchetă a magistraţilor.

„Este regretabil ceea ce se întâmplă, faptul că atâtea hotărâri judecătoreşti definitive sunt sau vor fi supuse proceduri de contestaţie în anulare şi li se suspendă executarea până când se va stabili decizia pe fond. Constituirea completurilor este de ordine publică, nu poţi să spui să rămână condamnat, dacă l-a judecat un complet nelegal constituit. Nu poţi ca un vinovat să fie condamnat de cineva care nu este abilitat prin lege să fie acolo. Este un articol 16 din Constituţie care spune de egalitatea în faţa legii, că nimeni nu este mai presus de lege, că fiecare trebuie să răspundă pentru gresşelile cu voie sau fără voie.(…) Ministrul Justiţiei, indiferent cum îl cheamă, el nu face anchetă. De aceea am constituit acea secţie specială, iar orice român care nu este mulţumit de activitatea unui magistrat trebuie sa se adreseze Secţiei de anchetă a magistraţilor”, a completat Toader.

blank