Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a revenit luni dimineaţă cu precizări despre afirmaţiile făcute pe Facebook, cu privire la obligaţia de a nu obstrucţiona activitatea unei comisii parlamentare. Toader afirmă că este o regulă generală şi, deşi i se aplică şi ei, nu s-a referit neapărat la Kovesi.
“Am făcut un enunţ, o afirmaţie cu valoare de principiu, în care am dezvoltat parţial conţinutul principului loialităţii constituţionale, care înseamnă ataşament faţă de valorile constituţionale, izvorât din exigenţele regulilor legii fundamentale. În baza acestui principiu, având în vedere că este o discuţie destul de recentă cu privire la Comsia parlamentară, am făcut un enunţ cu valoare de principiu. Nu uitaţi că regulamentul de funcţionare a comisiei a trecut inclusiv de controlul de constituţionalitate. Prin urmare, loialitatea constituţională este regulă general valabilă pentru orice persoană invitată sau citată, persoană care nu poate să afecteze buna desfăşurare a comisiei. Nu m-am referit la cineva anume. E valabil pentru orice persoană, indiferent de rang, de funcţie”, a declarat Toader, la sosirea la Minister.
Potrivit ministrului, “formula nu e nouă”, el fiind coautorul unuui studiu de 45 de pagini pe exigenţele constituţionale. “Mi-a fost greu ca din 40 şi ceva de pagini să extrag o singură frază pe care să o postez acolo”, a mai declarat Toader.