Trupele ruse
International

Trupele ruse au „permisiune tacită” să folosească violul drept armă, spune un avocat de top în Drepturile Omului

Un avocat de top al Drepturilor Omului, care strânge dovezi pentru acuzațiile de crime de război comise de Rusia, a spus că trupele ruse au „permisiune tacită” să violeze civilii din Ucraina. „Nu înseamnă că există o instrucțiune dată de sus, dar este vorba (…) că soldații au imunitate pe câmpul de luptă”, afirmă Helena Kennedy.

Helena Kennedy, de la The Shaws, membru al unui grup de lucru juridic, a spus că dovezile de până acum arată că „infracțiuni grave” au fost comise de trupele ruse împotriva civililor din Ucraina, conform Yahoo News.

Trupele ruse au „permisiune tacită a folosirea violului ca armă de război a fost recunoscută la nivel internațional. Nu înseamnă că există o instrucțiune dată de sus, dar este vorba despre genul de permisiunea tacită. (Este) vorba de faptul în care nimeni nu este certat pentru asta, astfel încât soldații au imunitate pe teren, ei știu că acest lucru este permis. Așadar, ceea ce am auzit este că au fost comise infracțiuni grave împotriva cetățenilor, împotriva femeilor și a fetelor și acesta este un lucru nou”, a spus ea.

Helena Kennedy a continuat: „Sunt multe crime, le-am văzut la știri: bombardarea zonelor rezidențiale, bombardarea spitalelor și orfelinatelor, asaltul asupra teatrului unde era destul de clar că se află ascunși civili, iar cuvântul „copii” a fost gravat pe jos, astfel încât să se poată vedea cu ce au de-a face și totuși au bombardat acel loc. Acestea sunt crime.”

Totuși, ea a adăugat că tragerea la răspundere penală va fi „foarte dificilă”, deoarece Rusia sau China ar putea, în cadrul Națiunilor Unite, să se opună deschiderii unui proces la Curtea Internațională de Justiție, astfel încât avocații ar putea fi nevoiți să caute alternative.

Curtea Penală Internațională „a început deja o anchetă”, a adăugat ea.

Ziua 60 de lupte în Ucraina

Ziua 60 de război în Ucraina. Înaintea Sfintelor Paști, ucrainenii susțin că forțele rusești au intensificat atacurile în est și vor să organizeze o ofensivă în Harkov, la nord de Donbas.

Pe de altă parte visul de invazie pare tot mai puțin realizabil pentru Vladimir Putin, care s-a concentrat în est.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că o întâlnire față în față cu omologul său rus, președintele Vladimir Putin, este singura cale către o soluție diplomatică a războiului.

„Trebuie să mă întâlnesc cu președintele Federației Ruse. Vreau să fie judecat? Nu că vreau eu, dar toți cei care au dat acele ordine rușinoase, toți se vor confrunta cu un tribunal, sunt convins de asta. Va dura ani, dar vom aștepta, dacă cineva ca mine nu trăiește suficient, copiii noștri vor trăi suficient. Nu iau în considerare o posibilitate în care (SUA și Marea Britanie) vor înceta furnizarea de arme. Nu avem altă opțiune decât să luptăm pentru pământul nostru și să-l recuperăm”, a spus Volodimir Zelenski, pentru Sky News.

blank